Međunarodni menadžment ljudskih resursa i potražnja za talentima

Maksimović, Marijana (2017) Međunarodni menadžment ljudskih resursa i potražnja za talentima. In: Svet i Srbija : izazovi i iskušenja. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 103-121. ISBN 978-86-7093-197-8 (broš.)

[img] Text
MMaksimovic_Svet_i_Srbija_izazovi_i_iskusenja (1).pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (171kB)

Abstract

Sa početkom XXI veka intenzivirano je istraživanje na polju međunarodnog menadžmenta ljudskih resursa i potražnje za talentima. Sa internalizacijom koja nosi gusto isprepletanu mrežu komunikacije i porasta informacija, ljudski resursi su postali autentičan resurs, u kojem se označavaju konkurentne prednosti preduzeća, a samim tim i jedne nacije. Sa širenjem i produbljivanjem procesa globalizacije, sve više preduzeća posluju na tržištima drugih zemalja. Tada se susreću sa velikim brojem modela poslovanja, moraju biti spremna da se nose sa tim kroz koncepte koji uključuju međunarodno upravljanje, međunarodnu organizaciju, međunarodni marketing, međunarodne ljudske resure, kao i kroz pravne, kulturne, društvene i ekonomske aspekte tih zemalja. Upravo u ovim kompleksnim uslovima, ljudski resursi su postali značajan i nezamenljiv resurs poslovanja preduzeća.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: ljudski resursi, međunarodno upravljanje ljudskim resursima, razvoj talenata, upravljanje talentima, liderstvo, human resources, international human resources management, talent development, talent management, leadership
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 25 Mar 2019 12:11
Last Modified: 25 Mar 2019 12:11
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/140

Actions (login required)

View Item View Item