Migranti, društveni pokreti i solidarnost

Novaković, Nada G. and Obradović, Marija D. (2018) Migranti, društveni pokreti i solidarnost. In: Savremene migracije i društveni razvoj : interdisciplinarna perspektiva : tematski zbornik vodećeg nacionalnog značaja. Srpsko sociološko društvo : Institut društvenih nauka : Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta, Beograd, pp. 245-257. ISBN 978-86-81319-12-3 (SSD); ISBN 978-86-7093-200-5 (IDN); ISBN 978-86-6427-081-6 (ISIFF)

[img] Text
NNovakovic_Savremene_migracije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (132kB)

Abstract

U radu se istražuju najvažnije karakteristike odnosa savremenih društvenih pokreta, institucija i elita prema migracijama, posebno u Evropi koja je željeno odredište većine migranata. Objašnjenje tih pojava, njihov opis i razumevanje zahteva interdisciplinaran pristup. Sociologija, ekonomija i politikologija u tome imaju značajno mesto. Autori polaze od teze da su savremene migracije logična posledica krupnih globalnih i geopolitičkih promena kоје utiču i na događanja u EU i u zemljama na periferiji Evrope. Odnos prema migrantima je društveno i istorijski determinisan, a najvažniji uticaj na politiku prema aktuelnim migracijama imaju najmoćnije zemlje kapitalističkog centra. Društva na poluperiferiji sistema, posebna ona koja su izvan EU, imaju malu društvenu moć da samostalno kreiraju migrantsku politiku. Srbija je zemlja na „balkanskoj ruti'', izvan EU i na poluperiferiji svetskog kapitalističkog sistema. Njen odnos prema migracijama odlučujuće je determinisan stranim faktorima, dok je značaj domaćih društvenih pokreta marginalan. U prvom delu teksta autori navode najvažnije uzroke i posledice neoliberalnog koncepta globalizacije u zemljama kapitalističkog centra i polu-periferije (rast ekonomskih, političkih, socijalnih, verskih, etničkih i regionalnih nejednakosti i sukoba). U drugom delu je sociološka i politikološka analiza društvenih pokreta u Evropi (društvene vrednosti, stepen organizovanosti, uticaj na politički i društveni život). Treći deo sadrži rezultate istraživanja odnosa desnih i levih društvenih pokreta i političkih stranaka prema aktuelnim migracijama. Na kraju autori zaključuju: migrantima su najčešće uskraćeni pravo na život, sloboda kretanja i solidarnost. To nisu samo „evropske'' već su i civilizacijske vrednosti.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: društveni pokreti, migranti, solidarnost, sloboda kretanja, sukobi, migrants, social movements, solidarity, freedom of movement, conflicts
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 03 Apr 2019 13:00
Last Modified: 03 Apr 2019 13:00
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/169

Actions (login required)

View Item View Item