Migracije i ljudski resursi u kontekstu globalizacije

Maksimović, Marijana (2018) Migracije i ljudski resursi u kontekstu globalizacije. In: Savremene migracije i društveni razvoj : interdisciplinarna perspektiva : temetski zbornik vodećeg nacionalnog značaja. Srpsko sociološko društvo : Institut društvenih nauka : Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta, Beograd, pp. 191-202. ISBN 978-86-81319-12-3 (SSD); ISBN 978-86-7093-200-5 (IDN); ISBN 978-86-6427-081-6 (ISIFF)

[img] Text
MMaksimovic_Savremene_migracije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (127kB)

Abstract

Migracioni procesi su veoma stara pojava. Najpoznatije migracije kroz istoriju su migracije Jevreja. Najpoznatije seobe srpskog naroda su seobe Srba pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića u 17. i migracije u 18. veku. Zatim, u novijoj istoriji to su seobe srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, kao i seobe izazvane ratovima u desetoj deceniji 20. veka. Tako su se vremenom iskristalisale vrste seoba u zavisnosti od uzroka nastanka, posledica, migracije prema dužini trajanja, prema nivou na kome se odvijaju. Današnje migracije su globalna pojava, obuhvataju sva društva bez obzira na njihov stepen razvoja, čvrstinu nacionalnih država ili stupanj liberalizacije. Migracije utiču na razvoj jednog društva, u ekonomskom, kulturnom, religijskom, političkom, istorijskom smislu. Ponekad je migraciona politika veoma rigorozna prema migrantima, tako da se graniči sa antimigratornom politikom. Pored ovih migracija, koje su prouzrokovane ratovima i drugim političkim sukobima, slabim razvojem zemalja, postoje i one migracije koje su manje po obimu, ali ne i po značaju. Naime, reč je o ekonomskim migracijama vezanim za veličinu i način poslovanja kompanija, odnosno stepen globalizacije. Od kada se uvidelo da su ljudski resursi veoma važna komponenta na putu do konkurentnosti preduzeća, od tada su oni i svrstani u rang sa finansijama i tehnologijom. Iz tih razloga, korporativni migranti igraju značajnu ulogu u procesu seoba.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: migracije, globalizacija, ljudski resursi, ekonomski i korporativni migranti, migration, globalization, human resources, economic and corporate migrants
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 03 Apr 2019 16:19
Last Modified: 03 Apr 2019 16:19
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/170

Actions (login required)

View Item View Item