Obrazloženje potrebe za revizijom strategije podsticanja rađanja u Srbiji

Rašević, Mirjana (2018) Obrazloženje potrebe za revizijom strategije podsticanja rađanja u Srbiji. In: Stanovništvo jugoistočne Srbije. [Knj. 8], Demografski problemi jugoistočne Srbije i mogućnosti izgradnje pronatalitetske nacionalne strategije i politike. Srpska akademija nauka i umetnosti, Ogranak SANU u Nišu : Univerzitet u Nišu, Filozofski fakultet, Niš, pp. 25-32. ISBN 978-86-7025-789-4 (САНУ)

[img] Text
MRasevic_Potreba_za_revizijom_strategije_podsticanja_radjanja.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju podsticanja ra-đanja u januaru 2008. godine. To je prvi strateški dokument u nas vezan za najvažniji populacioni izazov ove civilizacije. Od usvajanja Strategije je prošlo više od devet godina. To je dovoljan razlog za njeno kritičko preispitivanje sa aspekta nalaza reprezentativnih i ciljanih istraživanja o fenomenu nedovoljnog rađanja i iskustava iz prakse vezanih za politički odgovor na nizak fertilitet i podršku porodici u drugim zemljama. Revidiranje Strategije je pogotovo važno u uslovima evidentnog postojanja političke volje danas u Srbiji da se dela na ublažavanju fenomena nedovoljnog rađanja. Ono je i formalno iskazano postavljenjem Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i osnivanjem Saveta za populacionu politiku Republike Srbije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Strategija podsticanja rađanja, populaciona politika, Srbija, birth promotion strategy, population policy, Serbia.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 19 Jun 2019 12:59
Last Modified: 19 Jun 2019 12:59
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/191

Actions (login required)

View Item View Item