Globalizacija, ljudski resursi i prilagođavanje promenama

Maksimović, Marijana (2017) Globalizacija, ljudski resursi i prilagođavanje promenama. In: Globalizacija i glokalizacija: međunarodni tematski zbornik = Globalization & Glocalization: Thematic Collection of Papers of International Significance = Globalizacija i glokalizacija: meždunarodnyj tematičeskij sbornik. Srpsko sociološko društvo : Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini : Institut za političke studije, Kosovska Mitrovica ; Beograd, pp. 451-460. ISBN 978-86-6349-083-3 (FFKM) ; 978-8681319-11-6 (SSD) ; 97886-7419-297-9 (IPS)

[img] Text
M.Maksimovic_Globalizacija_vs_glokalizacija.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (295kB)

Abstract

Globalizaciju i internacionalnu ekonomiju sve više karakterišu raznovrsnost, kompleksnost i višestruki mrežni odnosi. Tradicionalni oblici konkurentnosti više nisu dovoljni, potrebne su agilne kompanije koje su sposobne da se brzo prilagode promenama. Globalizacija je veoma stara pojava. Od svog pojavljivanja do danas prošla je kroz nekoliko faza. U poslednjoj fazi, globalizacija se ubrzala i pomogla mnogim preduzećima da se priključe na međunarodno tržište. Broj globalnih kompanija je u porastu, ali u porastu je i broj globalnih "brendova". Te kompanije su usmerene na veću upotrebu informacionih tehnologija, a prisutna je i veća mobilnost zaposlenih. Ljudski resursi su, pored tehnoloških i finansijskih resursa, postali značajan faktor konkurentosti. Globalni menadžeri prilikom donošenja svojih odluka treba da vode računa o standardizaciji proizvoda, ali i o prilagođavanju tih proizvoda nacionalnim tržištima. Globalizacija je dovela i do promene odnosa između multinacionalnih kompanija i nacionalnih država.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: globalizacija, promene, prilagođavanje, ljudski resusi, globalization, change, adaptation, human resources
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 16 May 2019 16:46
Last Modified: 19 Jun 2019 13:19
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/195

Actions (login required)

View Item View Item