Usklađivanjte rada i roditeljstva kao segment politike podsticanja rađanja

Šobot, Ankica (2018) Usklađivanjte rada i roditeljstva kao segment politike podsticanja rađanja. In: Stanovništvo jugoistočne Srbije. [Knj. 8], Demografski problemi jugoistočne Srbije i mogućnosti izgradnje pronatalitetske nacionalne strategije i politike. Srpska akademija nauka i umetnosti, Ogranak SANU u Nišu i Univerzitet u Nišu, Filozofski fakulte, Niš, pp. 203-213. ISBN 978-86-7025-789-4

[img] Text
ASobot_Uskladivanjte rada i roditeljstva.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Usklađenost rada i roditeljstva predstavlja relevantan segment politika podsticanja rađanja, a adekvatna rešenja kao rezultat imaju najviše vrednosti fertiliteta u evropskim okvirima. Osobenosti modaliteta u ublažavanju konflikta uloga zaposlenih roditelja odnose se na nekoliko aspekata o kojima je potrebno voditi računa pri definisanju političkih odgovora. To su socio-profesionalne karakteristike ženskog stanovništva, obrasci roditeljskih uloga unutar porodice i karakteristike tržišta rada. Noviji pristupi podrazumevaju ujednačeniju uključenost oba roditelja, uvažavanje njihovih socio-profesionalnih aspiracija i prilagođenost potrebama s obzirom na uzrast dece. Pozitivno iskustvo usklađivanja rada i roditeljstva bitno je ne samo sa stanovišta odlučivanja o daljem rađanju. Spoznaja ovog problema može biti snažna prepreka i u pogledu odluke o ulasku u roditeljstvo, što pojačava važnost njegovog regulisanja.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: nizak fertilitet, zaposlenost, roditeljstvo, rodne uloge, low fertility, employment, parenting, gender roles.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 10 Nov 2020 12:47
Last Modified: 10 Nov 2020 12:47
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/375

Actions (login required)

View Item View Item