Uloga političkih stranaka u procesu integracije nacionalnih manjina u Republici Srbiji

Marković, Ksenija (2016) Uloga političkih stranaka u procesu integracije nacionalnih manjina u Republici Srbiji. In: Stanje i perspektive multikulturalizma u Srbiji i državama regiona. Naučni skupovi / SANU ; knj. 165. Odeljenje društvenih nauka, Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava (38). Srpska akademija nauka i umetnosti : Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 235-256. ISBN 978-86-7025-710-8 (САНУ) ISBN 978-86-7093-169-5 (IDN)

[img] Text
KMarkovic_Stanje_i_perspektive_multikulturalizma.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (214kB)

Abstract

U ovom radu će se analizirati uloga manjinskih i većinskih političkih stranaka u procesu integracije nacionalnih manjina. Autorka će pokušati da da odgovor na pitanje kako postići političku jednakost većine i manjine u društvenim i političkim uslovima Republike Srbije. Rad se sastoji iz dva dela. U prvom delu autorka će ponuditi definiciju integracije nacionalnih manjina, uz poseban osvrt na potrebu za razlikovanjem političke i društvene integracije. U ovom delu se takođe analiziraju različiti modeli političke reprezentacije nacionalnih manjina i efekti njihove primene na proces integracije nacionalnih manjina. U drugom delu se analiziraju efekti postojećeg izbornog sistema u Srbiji. U sledećem koraku autorka analizira političke partije iz redova manjine i većine sanamerom da sagleda u kojoj meri postojeće partije i njihove vođe zastupaju interese nacionalnih manjina te klasifikuje partije na osnovu toga da li primarno zastupaju interese jedne ili više nacionalnih zajednica.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: nacionalne manjine, politička integracija, društvena integracija, mere afirmativne akcije, političke partije, national minority, political integration, social integration, affi rmative reaction measures, political parties
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 12 Jan 2021 09:40
Last Modified: 12 Jan 2021 09:40
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/423

Actions (login required)

View Item View Item