Specifičnosti u pogledu obrazovanja prema nacionalnoj pripadnosti i multikulturalizam u Srbiji

Šobot, Ankica (2016) Specifičnosti u pogledu obrazovanja prema nacionalnoj pripadnosti i multikulturalizam u Srbiji. In: Stanje i perspektive multikulturalizma u Srbiji i državama regiona. Naučni skupovi / SANU ; knj. 165. Odeljenje društvenih nauka, Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava (38). Srpska akademija nauka i umetnosti : Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 275-291. ISBN 978-86-7025-710-8 (SANU) ISBN 978-86-7093-169-5 (IDN)

[img] Text
ASobot_Stanje_i_perpektive_multikulturalizma.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (402kB)

Abstract

Osnovna namera ovog rada jeste da se obrazovna struktura stanovništva prema nacionalnoj pripadnosti sagleda kao okvir multikulturalizma u Srbiji. Zastupljenost lica povoljnijih obrazovnih karakteristika među pripadnicima etničkih zajednica predstavlja pozitivnu vrednost sa stanovišta zajedničkog života kroz očuvanje etničkih identiteta i uvažavanje nacionalnih osobenosti. Suprotno od toga, visoki udeli lica nižih obrazovnih nivoa među pripadnicima nacionalnih manjina mogu imati negativne implikacije iz ugla njihove društvene integracije. Prvi pogled na podatke o udelu visokoobrazovanih i onih koji imaju niže od srednjeg obrazovanja upućuje na intenzivne razlike. Analiza će biti usmerena ka uočavanju nacionalnosti u kojima zastupljenost lica sa ovim obrazovnim karakteristikama bitno odstupa od proseka za Srbiju, odnosno od udela kod pripadnika srpske nacionalnosti. Imajući u vidu ove razlike, u radu će se diskutovati o multikulturalizmu i izazovima koji na tom putu stoje. Deo pažnje biće usmeren na obrazovnu strukturu lica koja se nisu naci onalno odredila (Jugosloveni, regionalna pripadnost i oni koji se nisu izjasnili). Time se dobija uvid u to da li postoji obrazovna specifičnost u pogledu izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i kako se ispoljava. Takođe, poređenje mlađih i starijih generacija, kada je reč o obrazovnoj strukturi nacionalnosti i stanovništva ostalih modaliteta izjašnjavanja, usmerava zaključivanje o osobenostima multikulturalizma u Srbiji i njegovim tendencijama. Centralno pitanje zaključnog razmatranja jeste da li razlike u nivou obrazovanja prema nacionalnoj pripadnosti predstavljaju povoljnu okolnost ili su kočnica multikulturalizmu u Srbiji.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: obrazovanje, nacionalna pripadnost, društvena integraci- ja, Srbija, education, ethnicity, social integration, Serbia
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 12 Jan 2021 09:46
Last Modified: 12 Jan 2021 09:46
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/427

Actions (login required)

View Item View Item