Rodni aspekt migracija

Lukić, Vesna (2020) Rodni aspekt migracija. In: Srbija : rod, politike, stanovništvo. Edicija Zbornici . Srpska akademija nauka i umetnosti : Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 142-169. ISBN 978-86-7093-235-7 (print) 978-86-7093-234-0 (online)

[img] Text
VLukic_Srbija_rod_politike_stanovnistvo.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (677kB)

Abstract

Problematici rodnog aspekta različitih fenomena posvećuje se sve veća pažnja naučne i stručne svetske javnosti, pa se i demografske pojave i procesi intenzivnije sagledavaju u svetlu rodnih odnosa. U radu se analizira rodna dimenzija migracionih kretanja, s posebnim osvrtom na Srbiju. S tim u vezi, korišćeni su različiti statistički izvori, i razmatrana su odabrana empirijska istraživanja. Nalazi ukazuju na rodno diferencirane migracione procese. Kada je reč o stanovništvu doseljenom iz inostranstva i unutrašnjim migrantima – polna struktura stanovništva preovlađujuće je ženska, dok je u slučaju dnevnih migranata preovlađujuće muška. Najuravnoteženija je polna struktura stanovništva Srbije u inostranstvu. Kako bi se bolje razumeli rodno specifični uzroci i posledice migracija, u radu se razmatra i složena međuzavisnost rodnih odnosa i migracije, u različitim fazama migracionog ciklusa. Ukazuje se na značaj rodne perspektive u proučavanju migracija za kreiranje efikasnih mera migracione politike, u sklopu relevantnih opštih i sektorskih javnih politika.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: društvene promene, unutrašnja migracija, međunarodna migracija, migraciona politika, rod, social change, internal migration, international migration, migration policy, gender
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 11 Jan 2021 21:51
Last Modified: 11 Jan 2021 21:51
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/430

Actions (login required)

View Item View Item