Migranti, kriza i javni protesti

Novaković, Nada G. (2016) Migranti, kriza i javni protesti. In: Migranti na raskršću ili bespuću zemlje Srbije. Institut za uporedno pravo : Institut za kriminološka i sociološka istraživanja : Regionalno predstavništvo Ruske Humanitarne Misije na Balkanu, Beograd, pp. 229-240. ISBN 978-86-80186-14-6 (ИУП) 978-86-83287-92-5 (ИКСИ)

[img] Text
Novakovic_Migranti_kriza_javni_protesti.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

U radu se ukazuje na kompleksnost savremene globalne krize, migracija i javnih protesta. Njihovo objašnjenje zahteva interdisciplinaran pristup, a sociološka analiza i objašnjenje najvažnijih karakteristika navedenih pojava su nezaobilazni i nužni. Autor polazi od sistemske teorije društva, po kojoj je danas na sceni razvijeni kapitalistički centar, a na polu/periferiji su društva zavisna od centra. Najvažniji centri ekonomske, finansijske, političke i vojne moći su glavni uzroci svetske krize i masovnih migracija stanovništva. Prvi deo rada bavi se najbitnijim dimenzijama svetske krize. U drugom delu su opisane migracije u 21. veku (uzroci, dinamika, tok i društvene i kulturne posledice). U trećem delu je analiza najvažnijih uzroka i posledica javnih protesta građana, političkih elita, predstavnika nad/ nacionalnih institucija za i protiv migranata. Istražuju se i protesti migranata protiv uslova u kojima traže svoja prava i (ne)savladavaju brojne prepreke na putu do sredine u koju imigriraju.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: kriza, migranti, neoliberalna globalizacija, protesti, siromaštvo, crisis, migrants, neoliberal globalization, protests, poverty
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 12 Jan 2021 09:43
Last Modified: 12 Jan 2021 09:43
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/439

Actions (login required)

View Item View Item