Ideologija i politika: značaj razlika u nivou obrazovanja za političke podele u Srbiji i Crnoj Gori

Todosijević, Bojan and Pavlović, Zoran and Komar, Olivera (2015) Ideologija i politika: značaj razlika u nivou obrazovanja za političke podele u Srbiji i Crnoj Gori. Srpska politička misao, spec (2). pp. 125-152. ISSN 0354-5989

[img] Text
Todosijevic_Pavlovic_Komar_SPM_2015.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (754kB)

Abstract

U literaturi se već nekoliko decenija govori o opadanju značaja društvenih rascepa za političko ponašanje, dok vrednosne i/ ili kulturološke podele sve više dobijaju na političkom značaju. Prema nekim koncepcijama u osnovi ideološko-vrednosnih podela, poput distinkcije autoritarno-libertarijansko, leže razlike u obrazovnom nivou. Potvrda ovakvih teza ustav­nom dolazi iz zapadno-evropskih zemalja, gde je veza obrazovanja i klasnog statusa drugačija nego u bivšim komunističkim društvima. Predmet ovog rada jeste značaj obrazovnog nivoa kao determinante izborne odluke, kao i povezanost nivoa obrazovanja sa autoritarno-libertarijanskim stavovima u Srbiji i Crnoj Gori. Empirijsku osnovu rada čini serija istraživanja javnog mnenja koja su u Srbiji sprovođena u periodu 1990-2012. godine (ukupno 9 studija), odnosno od 2005. do 2015. godine u Crnoj Gori (11 studija). Rezultati analize ukazuju na to da među pristalicama različitih političkih partija kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori postoje značajne razlike u obrazovnom nivou. U oba slučaja su, takođe, registrovane značajne povezanosti između nivoa obrazovanja i autoritarno-libertarijanskih stavova koja značajno razlikuju pristalice političkih partija. Međutim, razlike u obrazovanju se u Srbiji jasnije povezuju za dominantni vrednosno-kulturološki rascep, dok je u Crnoj Go­ri obrazovanje mnogo manje relevantno, uz tendenciju opadanja sa vremenom. U završnom delu rezultati su diskutovani u kon­tekstu opštijeg teorijskog problema, ali i iz perspektive potpunijeg razumevanja političkih podela u Crnoj Gori i Srbiji.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: autoritarnost, Crna Gora,društveni rascepi, obrazovanje, Srbija, authoritarianism, education, social cleavages, Serbia, Montenegro.
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 07 Apr 2021 18:50
Last Modified: 07 Apr 2021 18:50
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/538

Actions (login required)

View Item View Item