Politički odgovor na demografske izazove

Rašević, Mirjana and Đukić Dejanović, Slavica (2018) Politički odgovor na demografske izazove. In: Ekonomija zaposlenost i rad u Srbiji u XXI veku : zbornik radova sa simpozijuma održanog 4. i 5. decembra 2017. godine, Beograd. Naučni skupovi (176). Srpska akademija nauka i umetnosti, Beograd, pp. 73-92. ISBN 978-86-7025-786-3 (broš.)

[img] Text
MRasevic_Politicki_odgovor_na_demografske_izazove.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (184kB)

Abstract

Populacioni izazovi su visoko rangirani na političkim agendama u XXI veku. Otuda postoji posebna potreba da se proučavaju karakteristike, determinišući faktori, posledice, zakonitosti u kretanju i očekivane promene u budućnosti svakog od izdvojenih populacionih izazova. To je zadatak demografa. Istovremeno se od istraživača nauke o stanovništvu očekuje da pomognu u pronalaženju odgovora na aktuelne dileme sa kojima se vlade suočavaju. To pretpostavlja postojanje dijaloga između demografa i donosilaca odluka. Ova vrsta dijaloga nije tako česta u Srbiji. Ona je bitna da bi populaciona politika bila zasnovana na činjenicama. No, zajedničko razmišljanje demografa i donosilaca odluka o odgovoru na demografske izazove izneto u radu je još značajniji korak od uspostavljanja dijaloga u ovoj sferi. Fokus u radu je na političkom odgovoru Srbije na nizak nivo rađanja, populaciono starenje i veće iseljavanje od useljavanja u zemlju. Pored ocene stanja političkog odgovora u ove tri sfere, iznesena su i očekivanja vezana za nadgradnju političkog odgovora Srbije na izdvojene demografske probleme, zasnovana na relevantnim teorijskim razmatranjima, rezultatima sprovedenih istraživanja, iskustvima drugih zemalja i preporukama međunarodnih organizacija.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: demografski izazovi, populaciona politika, Srbija demographic challenges, population policy, Serbia
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 28 Feb 2019 14:35
Last Modified: 28 Feb 2019 14:35
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/57

Actions (login required)

View Item View Item