Osnovne karakteristike i problemi stanovništva u regionu

Rašević, Mirjana (2018) Osnovne karakteristike i problemi stanovništva u regionu. In: Stanovništvo Crne Gore: struktura i projekcije. Naučni skupovi (145). Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, pp. 23-37. ISBN 978-86-7215-432-0 (broš.)

[img] Text
MRasevic_Osnovne karakteristike i problemi stanovništva u regionu.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

U radu su analizirani najvažniji populacioni indikatori koji pružaju uvid u osnovne karakteristike stanovništva Južne Evrope i pojedinačnih južnoevropskih zemalja i omogućavaju da se izdvoje demografski izazovi regiona. U tom smislu su korišćeni poslednji dostupni podaci baza različitih institucija kao što su Populacioni referentni biro, različite agencije Ujedinjenih nacija i Svetska zdravstvena organizacija. Istovremeno, pokušano je na osnovu teorijskih koncepata i rezultata istraživanja određenih fenomena, razmatranje uzroka izdvojenih izazova i davanje preporuka kreatorima politika za njihovo ublažavanje.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: fertilitet, mortalitet, migracije, populaciona politika, Južna Evropa fertility, mortality, migration, population policy, South Europe
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 28 Feb 2019 14:34
Last Modified: 28 Feb 2019 14:34
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/58

Actions (login required)

View Item View Item