Tržišna ekonomija i poslovna kultura : Nemačka i Japan

Maksimović, Marijana (2021) Tržišna ekonomija i poslovna kultura : Nemačka i Japan. Edicija Monografije . Institut društvenih nauka, Beograd. ISBN 978-86-7093-246-3

[img] Text
Trzisna_ekonomija_i_poslovna_kultura_Nemačka_i_Japan.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Naučna monografija „Tržišna ekonomija i poslovna kultura: Nemačka i Japan” predstavlja sintezu istraživanja koje se odnosi na sličnosti između Nemačke i Japana, njihove poslovne kulture i etike, početka njihovog industrijskog razvoja, načina posleratne obnove koja je usmerena na smanjenje socijalnih nejednakosti. U Nemačkoj i Japanu nacionalni faktori su važni za razumevanje njihove poslovne etike i filozofije rada. Sami proizvodni odnosi u osnovi se zasnivaju na nacionalnoj kulturi, tradiciji i običajima. Obe zemlje imaju tržišni način poslovanja, ekonomski model koji pored tržišne ima i snažnu socijalnu komponentu. Takav model je u literaturi poznat kao „treći put”, jer nije laissez-faire kapitalizam, niti komunistički planski (komandni) način proizvodnje. Model nemačke socijalne tržišne ekonomije ima svoje istaknute teoretičare, a to su Fridrih August fon Hajek, Valter Ojken, Alfred Miler-Armak, Vilhelm Repke i Aleksandar Ristov. Japanski model tržišne ekonomije ima istaknute teoretičare kao što su Fukuzava Ikići, Tokuzo Fukuda, Takata Jasuma, Hiromi Arisava, Nakajama Ićiro, Tohata Seići i Akamacu Kaname. Ekonomska nauka uspeva da prati složene odnose u ekonomiji i da ih uskladi sa intenzivnom globalizacijom i liberalizacijom, međuzavisnošću u svetu, pojavom s jedne strane obespravljenih radnika, a sa druge sve bogatijih slojeva stanovništva. U ovakvoj ekonomskoj situaciji mnoge zemlje proučavaju i slede put nemačke socijalne tržišne ekonomije i put japanskog ekonomskog modela u kojem vlade imaju kontrolu nad društvenim događajima. Jezikom nobelovca Daglasa Norta, zahvaljujući promenama u formalnim i još više u neformalnim institucijama, ove dve zemlje su razvile svoje ekonomije i postale vodeće industrijske sile u svetu.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Poslovna kultura, upravljanje ljudskim resursima, radna etika, tržišna privreda - Nemačka, tržišna privreda - Japan, poslovna kultura - Nemačka, poslovna kultura - Japan, sičnosti privrede Nemačke i Japana.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 19 Oct 2021 19:45
Last Modified: 11 Aug 2023 10:33
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/580

Actions (login required)

View Item View Item