Kantovo shvatanje razlike između vere i znanja

Lolić, Marinko (2016) Kantovo shvatanje razlike između vere i znanja. In: Verovanje i/ili znanje. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 73-89. ISBN 978-86-7093-168-8

[img] Text
MLolic_Kantovo_shvatanje_razlike_izmedju_vere_i_znanja.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (839kB)

Abstract

Autor razmаtra problem odnosa vere i znanja, koji je Kant filozofski utemeljio u svojoj Kritici čistog uma i nastoji da pokaže u čemu je teorijski značaj ovog razgraničenja i kakve su njegove posledice, za razumevanje moderne religioznosti u našoj savremenosti. U radu se izlaže filozofski nacrt odnosa vere i znanja prema Kantovoj prvoj Kritici, a zatim se raspravlja o filozofskim kontroverzama koje su bitne za razumevanje ovog problema u Kantovom poznom spisu Religija u granicama samog uma, posvećenog pitanjima autonomije morala i njegovoj koncepciji „promišljajuće vere“. U završnom delu rada, autor razmatra Kantovu koncepciju „promišljajuće vere“, koja, po mišljenju nemačkog filozofa, suštinski ne zavisi ni od jednog oblika istorijskog otkrovenja i u skladu je sa njegovim shvatanjem racionalnosti čistog praktičnog uma. Promišljajuća vera se na taj način opire „dogmatskoj“ veri. Zaključak je ovog razmatranja, da ukoliko „promišljajuća vera“ raskida sa „dogmatskom“ verom, to je stoga što ova druga uobražava da zna razliku između vere i znanja.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: mnenje, vera, dogmatska vera, promišljajuća vera, znanje, Kant, religija, kritika, teologija, opinion, religion, dogmatic religion, faith think tank, knowledge, Kant, religion, criticism, theology.
Institutional centre: Centre for philosophy
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 16 Nov 2021 18:54
Last Modified: 23 Nov 2021 21:48
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/590

Actions (login required)

View Item View Item