Evropska unija i migrantska kriza

Lutovac, Zoran (2016) Evropska unija i migrantska kriza. In: Seobe i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 230-238. ISBN 978-86-7093-164-0

[img] Text
ZLutovac_EU_i_migrantska_kriza.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (144kB)

Abstract

Predmet ovog rada je migrantska kriza, sagledana iz perspektive transformacije modernih, razvijenih zemalja EU u postmoderne države i posmatrana u kontekstu Evropske unije kao vrednosne unije. Postmoderna politička zajednica, odnosno postnacionalna država počiva na promenama koje su vidljive u razvijenim zemljama Zapada, pa i u njihovom manje razvijenom susedstvu, promenama koje podrazumevaju evoluciju u načinu shvatanja političke zajednice, delovanja unutar nje i razumevanja vrednosti na kojima bi ona trebalo da počiva. Policentrična struktura vlasti zamenjuje nekada suvereni centar nacionalne države; na jednoj strani jačaju procesi decentralizacije i regionalizacije, dok se na drugoj, deo suvereniteta prenosi na nadnacionalne tvorevine, poput EU. Evropska unija se u kontekstu migrantske krize suočila sa nekoliko testova, pre svega sa onim vrednosnim i funkcionalnim, i to naročito u institucionalnom i ekonomskom smislu. Pokazalo se da su propisi, principi, pa i vrednosti Evropske unije nejaki u sukobu sa pojedinačnim interesima država članica. Istovremeno, to je prilika da se unutar EU naprave korekcije i pomaci u regulisanju međusobnih odnosa država članica i njihovog odnosa prema Uniji. Praksa, odnosno sučeljavanje sa konkretnim izazovima, predstavlja najbolji način da Evropska unija kritički sagleda sebe iznutra, kao i svoju ulogu na globalnoj političkoj sceni.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: migrantska kriza, Evropska unija, vrednosti, funkcionalnost, Migrant Crisis, the European Union, Values, Functionality.
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 16 Nov 2021 18:55
Last Modified: 23 Nov 2021 21:46
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/597

Actions (login required)

View Item View Item