Globalizacija i kulturni rat

Lolić, Marinko (2015) Globalizacija i kulturni rat. In: Globalizacija i kultura. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 241-248. ISBN 978-86-7093-157-2

[img] Text
MLolic_Globalizacija_i_kulturni_rat.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (107kB)

Abstract

Autor nastoji da razmotri ključne probleme savremene kulturne produkcije u različitim sferama kulture, koji karakterišu epohu neoliberalne globalizacije. U doba potpune dominacije neoliberalne ideologije, autor ukazuje na aktuelnost Tojnbijevog filozofskog uvida u kulture malih naroda, koje poput „hromih (...) reaguju na svoje smetnje u društvu sačinjenom od aktivnih ratnika“. U Tojnbijevom metaforičkom govoru, pripadnici malih kultura osuđeni su da postanu „specijalisti, poput Vulkana, kovača i oružara“. Sledeći Mekluanovu interpretaciju Tojnbija, autor nastoji da pokaže da se na sličan način danas ponašaju čitave zajednice kada su u „kulturnom ratu“, pokorene i porobljene od strane dominantne kulturne ideologije? I one se, poput Tojnbijevih invalida u militantnom savremenom društvu, služe istom strategijom kako bi u svetu sve veće pretnje od globalizovane kulture, sačuvali vlastiti kulturni identitet.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: neoliberalizam, globalizacija, istorija, dominacija, kultura, kulturni rat, neoliberalism, globalization, histori, domination, cultural, cultural war.
Institutional centre: Centre for philosophy
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 24 Nov 2021 20:32
Last Modified: 24 Nov 2021 20:32
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/603

Actions (login required)

View Item View Item