Globalizacija, društvene nejednakosti i socijalni protesti

Novaković, Nada G. (2015) Globalizacija, društvene nejednakosti i socijalni protesti. In: Globalizacija i kultura. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 167-172. ISBN 978-86-7093-157-2

[img] Text
NNovakovic_Globalizacija_drustvene_nejednakosti_i_socijalni_protesti.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (113kB)

Abstract

Globalizacija predstavlja višedimenzionalan proces povezivanja različitih društava, ekonomija, kultura, pojedinaca i grupa, čiji su interesi slični ili suprotstavljeni. Glavni subjekti neoliberalne kapitalističke globalizacije su najmoćnije kapitalističke države, multinacionane kompanije, međunarodne i regionalne institucije finansijske, ekonomske, vojne i političke moći. Njihovi interesi, kulturni obrasci i političke institucije se sistemski nameću manje razvijenim društvima i nižim klasama i slojevima širom sveta. Najvažnije posledice toga su: rast globalnih, regionalnih nejednakosti i raslojavanje unutar nacionalnih država, porast socijalnih, kulturnih, etničkih, verskih i političkih napetosti i društvenih sukoba. U radu se opisuju, analiziraju i objašnjavaju najvažniji oblici otpora rastu društvenih nejednakosti u najrazvijenijim kapitalističkim zemljama i onima na njegovoj (polu)periferiji. Navode se najvažniji uzroci, povodi socijalnih protesta i karakteristike socijalnih pokreta, udruženja i grupa koji se tome suprostavljaju. U prvom planu su otpori politici i “merama štednje”, kojima svetska i domaća kapitalistička klasa prebacuje teret globalne krize na srednje i niže klase i slojeve.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: globalizacija, nejednakosti, (ne)solidarnost, društveni pokreti, sukobi, protesti, kriza, globalization, inequality, (non) solidarity, social movements, conflicts, protest, crisis.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 24 Nov 2021 20:37
Last Modified: 24 Nov 2021 20:37
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/606

Actions (login required)

View Item View Item