Globalizacija i kultura: neki ekonomski aspekti

Petrović, Predrag (2015) Globalizacija i kultura: neki ekonomski aspekti. In: Globalizacija i kultura. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 154-160. ISBN 978-86-7093-157-2

[img] Text
PPetrovic_Globalizacija_i_kultura_neki_ekonomski_aspekti.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (99kB)

Abstract

U ovom radu smo prikazali neke najvažnije stavove o uzajamnoj povezanosti, uslovljenosti i međuzavisnosti između procesa globalizacije i kulturne raznovrsnosti, koji figurišu u aktuelnoj literaturi. Izneta stanovišta navode na zaključak da se velike varijacije u stavovima ekonomista prema ekonomskim implikacijama procesa globalizacije prevashodno mogu dovesti u vezu sa njihovim mišljenjem o efikasnosti tržišnog Sistema privređivanja. Kulturna raznovrsnost nesumnjivo predstavlja suštinu, kako za dostizanje veće tehnološke efikasnosti i dinamičnijeg procesa inovacija, tako i za postizanje raznovrsnije i fleksibilnije tražnje za različitim proizvodima i komercijalnim uslugama, što se može ostvariti jedino posredstvom procesa globalizacije. Dakle, nema dileme da je proces globalizacije veoma važan izvor nove kulturne raznovrsnosti. Globalizacija dizajnira kulturnu raznolikost kroz proces kreativne destrukcije, što može isprovocirati ekonomski razvoj neophodan kako bi se eliminisale postojeće ekonomske nejednakosti. Istovremeno, jedino u savremenim uslovima ekonomske saradnje, u prisustvu izražene kulturne raznovrsnosti, proces globalizacije može dostići svoj najvažniji cilj - kreiranje novih tržišta. Ovaj kauzalitet je usmeren od kulturne raznovrsnosti ka procesu globalizacije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: proces globalizacije, kulturna raznovrsnost, internacionalizacija, homogenizacija, globalisation process, cultural diversity, internationalisation, homogenisation.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 24 Nov 2021 20:30
Last Modified: 24 Nov 2021 20:30
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/607

Actions (login required)

View Item View Item