Populizam i ogoljeni pragmatizam

Čupić, Čedomir and Joković, Milica (2017) Populizam i ogoljeni pragmatizam. In: Populizam. Institut društvenih nauka, Centar za politikološka istraživanja i javno mnjenje, Beograd, pp. 33-48. ISBN 978-86-7093-190-9

[img] Text
CCupic_MJokovic_Populizam_i_ogoljeni_pragmatizan.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (150kB)

Abstract

Populizam i populističke ideologije. Autoritarni populizam – karakteristike i posledice. Populistički tip demokratije. Populizam i vođe. Upotreba i zloupotreba populizma u procesu demokratskog odlučivanja. Osvajanje demokratskih institucija od strane nekvalifikovanih i polukvalifikovanih kao posledica populističke politike. Nerealna i lažna obećanja i obmane populističkih vođa. Ogoljeni pragmatizam u svrsi populističkih obmanjivača. Forsiranje uspeha po svaku cenu ne vodeći računa o sposobnostima, znanju i stručnosti. Razaranje vrednosti i vrednosnog Sistema od strane populista i pragmatičara. Populizam kao uzrok širenja antipolitičkih principa u političkom životu. Dominacija loših osećanja (zavisti, mržnje, pakosti) i loših stanja (strahova, strepnji, lukavstva i panika) kao posledica spoja vladavine populizma i ogoljenog pragmatizma.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Populizam, pragmatizam, vođa, obećanja, obmane, populism, pragmatism, leader, promises, deceptions.
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 01 Dec 2021 21:11
Last Modified: 01 Dec 2021 21:11
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/617

Actions (login required)

View Item View Item