Uticaj izbora režima deviznog kursa na suverenost u pogledu vođenja nacionalne monetarne politike

Ostojić, Ivana (2014) Uticaj izbora režima deviznog kursa na suverenost u pogledu vođenja nacionalne monetarne politike. In: (Anti)liberalizam i ekonomija. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 368-377. ISBN 978-86-7093-152-7

[img] Text
IOstojic_Uticaj_izbora_rezima_deviznog_kursa.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (282kB)

Abstract

Za jednu monetarnu vlast se može reći da je suverena ukoliko njeni nosioci poseduju nezavisnost u regulisanju svih pitanja koja se odnose na emisiju novca i vođenje monetarne politike u funkciji postizanja krajnjih ciljeva usvojene makroekonomske politike. Nosilac monetarne suverenosti u jednoj državi isključivo može biti centralna banka. Odluka o tome da li da se izabere režim fiksnog ili fleksibilnog deviznog kursa zapravo predstavlja izbor između dve opcije: imati ili ne nezavisnu monetarnu politiku. U radu su prikazane prednosti i nedostaci fiksnog i fleksibilnog režima deviznog kursa. Zatim će biti više reči o monetarnoj uniji, evroizaciji i valutnim odborima i o njihovom uticaju na vođenje nezavisne nacionalne monetarne politike. Na kraju će biti predstavljeni efekti primenjene evroizacije u Crnoj Gori, ali i potencijalni efekti njene primene u Srbiji.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: fiksni devizni kurs, fleksibilni devizni kurs, monetarna politika, neoliberalizam, suverenitet, fixed exchange rate, flexible exchange rate, monetary policy, neoliberalism, sovereignty.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 07 Dec 2021 08:53
Last Modified: 07 Dec 2021 08:53
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/627

Actions (login required)

View Item View Item