Od nostalgije do yustalgije: osnovni pojmovi

Mijić, Emilija (2012) Od nostalgije do yustalgije: osnovni pojmovi. In: Pomeraćemo granice. Institut društvrnih nauka, Beograd, pp. 115-134. ISBN 978-86-7093-141-1

[img] Text
EMIjic_Od_nostalgije_do_yustalgije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (327kB)

Abstract

Kao što se može pretpostaviti iz naslova, u ovom radu je razmotrena teorijsko-pojmovna elaboracija i razgraničavanje termina koji se odnose na postojanje novog pojma koji predlažem, a to je yustalgija. U teorijskom polju termini koji prethode i neodvojivi su od navedenog, a analizirani su u ovom radu, jesu: nostalgija, ostalgija i jugonostalgija. Cilj rada je da prikaže kako je, kroz promenu koncepata i teorijskih struja u društveno-humanističkim naukama, pojam nostalgije, koja je imala kliničko određenje, postao značajan fenomen u savremenim istraživanjima društvene promene koji sa jedne strane modelira, a sa druge strane je oblikovan potrošačkim procesima, materijalnom kulturom i kritikom savremenog društvenog trenutka.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Nostalgija, Ostalgija, Jugonostalgija, Yustalgija, Nostalgia, Ostalgie, Yugo-nostalgia, Yu-stalgia.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 13 Dec 2021 17:13
Last Modified: 13 Dec 2021 17:13
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/645

Actions (login required)

View Item View Item