Mogućnost korišćenja valutnih forvarda i svopova u bankama i kompanijama u funkciji zaštite od deviznog rizika

Ostojić, Ivana (2012) Mogućnost korišćenja valutnih forvarda i svopova u bankama i kompanijama u funkciji zaštite od deviznog rizika. In: Pomeraćemo granice. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 45-60. ISBN 978-86-7093-141-1

[img] Text
IOstojic_Pomeracemo_granice.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (324kB)

Abstract

Finansijski derivati predstavljaju instrument kako za upravljanje, tako i za zaštitu od rizika učesnika na finansijskom tržištu. Svoju popularnost stiču napuštanjem sistema vođenja fiksnog deviznog kursa i pojave promenljivosti kamatnih stopa. U radu se sagledavaju dva finansijska derivata: valutni forvardi i valutni svopovi. Činjenica je da su banke, kao i kompanije u čijem poslovanju postoje plaćanja i naplate u različitim valutama, izložene riziku promene deviznog kursa. U radu se istražuje na koji način valutni forvardi i valutni svopovi obezbeđuju zaštitu od deviznog rizika i u kojoj meri ih banke i kompanije u Srbiji koriste kao instrument zaštite.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: valutni forvardi, valutni svopovi, hedžing, derivati, devizni rizik, foreign currency forwardws, foreign currency swaps, hedging, derivatives, foreign exchange risk.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 14 Dec 2021 08:30
Last Modified: 14 Dec 2021 08:30
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/647

Actions (login required)

View Item View Item