Poslovno okruženje kao determinanta priliva stranih direktnih investicija

Zvezdanović, Jelena (2012) Poslovno okruženje kao determinanta priliva stranih direktnih investicija. In: Pomeraćemo granice. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 83-97. ISBN 978-86-7093-141-1

[img] Text
JZvezdanovic_Pomeracemo_granice.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (341kB)

Abstract

Glavni cilj ovog rada je istraživanje međuzavisnosti indikatora lakoće poslovanja (indicators of ease of Doing Business) i priliva stranih direktnih investicija (SDI) u zemljama u svetu. SDI kao deo međunarodnih tokova kapitala pospešuju privredni rast i razvoj zemalja nezavisno od stepena njihove ekonomske razvijenosti, pri čemu su ekonomske koristi za zemlju domaćina SDI višestruke, počevši od podizanja životnog standarda, povećanja nivoa obrazovanja i zaposlenosti, uvođenja novih tehnologija, unapređenja infrastrukture itd. Prisustvo korupcije, spore sudske procedure prilikom rešavanja privrednih sporova, siva ekonomija, visok stepen monopola na tržištu, barijere na lokalnom nivou, nepoštovanje zakonskih propisa, samo su neki od problema koji ograničavaju rast i razvoj privreda i usporavaju priliv SDI. Osnovna ideja ovog rada je potvrđivanje hipoteze da priliv SDI itekako zavisi od otvorenog i konkurentnog ekonomskog okruženja i da potraži odgovor na pitanje koji od faktora poslovanja ima veliki uticaj na njihov priliv, kako bi se dobijena informacija iskoristila u cilju stvaranja boljih uslova za njihovo privlačenje i postizanje održivog ekonomskog razvoja. Dobijeni rezultati ukazuju na potencijalne probleme i ograničenja vezana za priliv SDI.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: korelacija, SDI, indikatori poslovanja, nivo dohotka, regioni, correlation, FDI, indicators of Doing Business, level of income, regions.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 14 Dec 2021 08:29
Last Modified: 14 Dec 2021 08:29
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/648

Actions (login required)

View Item View Item