Šta je danas optimistički scenario demografskog razvoja Srbije?

Nikitović, Vladimir (2012) Šta je danas optimistički scenario demografskog razvoja Srbije? In: Pomeraćemo granice. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 25-43. ISBN 978-86-7093-141-1

[img] Text
VNikitovic_Pomeracemo_granice.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (331kB)

Abstract

U vreme kada je u Srbiji stopa ukupnog fertiliteta ispod široko prepoznatog kritičnog nivoa od 1,5, kada je očekivano trajanje života među najnižim u Evropi, a negativan migracioni bilans sa svetom verovatno ne manji od 15.000 lica godišnje, postavlja se opravdano pitanje šta je to optimistički scenario demografskog razvoja države u narednim decenijama? Kroz perspektivu ranijih i aktuelnih populacionih projekcija Srbije i evropskih država, a na bazi dosadašnjih tendencija demografskih procesa i hipoteza o njihovom mogućem razvoju, dat je kritički osvrt na ovo pitanje. Sagledani su relevantni pokazatelji glavnih komponenti populacionog razvitka, koji predstavljaju najčešće ulazne parametre u tipičnim demografskim projekcijama. Nedvosmislen je zaključak da se predznak optimistički danas može pripisati samo onim scenarijima demografskog razvoja Srbije koji na srednji rok predviđaju ciljnu stopu ukupnog fertiliteta od 1,5, trend smanjenja stopa smrtnosti barem približan onom iz poslednjih deset godina, i oko četvrt veka za promenu spoljnomigracionog bilansa iz negativnog u pozitivan. Drugim rečima, čini se da je današnje značenje optimizma u prognoziranju demografskog razvoja najbliže varijantama niskih i/ili konstantnih vrednosti u dosadašnjim zvaničnim projekcijama stanovništva Srbije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: fertilitet, mortalitet, migracioni tokovi, Srbija, optimistički scenario, fertility, mortality, migration flows, Serbia, optimistic scenario.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 13 Dec 2021 16:36
Last Modified: 13 Dec 2021 16:36
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/653

Actions (login required)

View Item View Item