Oživljavanje konzervativizma nove Evrope: religija i politika u Poljskoj

Blagojević, Milan (2017) Oživljavanje konzervativizma nove Evrope: religija i politika u Poljskoj. In: Religija u savremenom društvu. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 151-164. ISBN 978-86-7093-199-2

[img] Text
MBlagojevic_Religija_u_savremenom_svetu.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (287kB)

Abstract

Specifičnost značaja religije i crkve u poljskoj politici i javnom životu je nešto što ovu centralnoevropsku državu značajno izdavaja od sve više globalizovanih i ateističkih društava Zapada. Kao zemlja tradicionalno jakog katolicizma i političke desnice, Poljska je pored ostalih država Višegradske grupe, sve više trn u oku liberalne Evrope i primer koji razbija ideološku uniformnost Unije. U uslovima savremenih globalnih promena, migracija i ratova na periferiji EU prostora, razlike između proklamovanih evropskih vrednosti i faktičkih vrednosti poljskog društva sve više dolaze do izražaja, što je posebno vidljivo kada se govori o osetljivim pitanjima kao što su abortus, porodica, legalizacija lakih droga, gej brakovi, odnos prema političkoj levici, liberalizmu i od skora, odnos prema muslimanskim migrantima. Zanimljivo je pitanje koje svakako zavređuje pažnju istraživača, kakav sve uticaj Katolička crkva u Poljskoj ima na pomenute probleme, te da li će u skorijoj budućnosti sa novim talasima migracije i jačanjem desnice u Evropi i Americi, agenda katoličke i evroskeptične vladajuće partije Pravo i pravda i ostalih desnih i klerikalnih pokreta pokrenuti domino efekat među konzervativcima Evrope?

Item Type: Book Section
Additional Information: Tematski zbornik nacionalnog značaja dela materijala sa naučne konferencije pod nazivom: “Religija i crkva u duhovnim i socio-političkim promenama savremenog sveta” Srebrno jezero, 19. i 20. maj 2017. godine)
Uncontrolled Keywords: konzervativizam, Katolička crkva, imigracija, islam, Pravo i pravda, liberalizam, antisemitizam, desni pokreti, Poljska, Conservativism, Catholic Church, Immigration, Islam, Law and Justice party, Liberalism, Antisemitism, Right-wing movements, Poland.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 22 Dec 2021 22:03
Last Modified: 22 Dec 2021 22:03
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/660

Actions (login required)

View Item View Item