Savremena komunitaristička politička teorija – prikaz jednog savremenog politikološkog stanovišta

Cvetićanin, Neven V. and Đokić, Aleksandar P. (2014) Savremena komunitaristička politička teorija – prikaz jednog savremenog politikološkog stanovišta. Srpska politička misao, 45 (3). pp. 165-184. ISSN 0354-5989

[img] Text
NCveticanin_ADjokic_SPM_3_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (402kB)

Abstract

U radu se daje koncizan i pregledan prikaz tzv. komunitarističke političke teorije koja je jedna od dominantnijih sociološko-politikoloških teorija među savremenim teoretičarima. U radu se specifikuje odnos komunitarističke teorije prema liberalnoj političkoj teoriji koju nastoji da kritikuje i prevaziđe. U tom kontekstu se tematizuju osnovni pojmovi na kojima počiva komunitaristička teorija kao što su pojmovi opšteg dobra, pozitivnih prava i sopstva. Rad obrađuje pojedinačno i ključne političke spise koji su uticali na formulisanje i razradu komunitarističke teorije i pruža prikaz pojedinačne misli najistaknutijih komunitarističkih mislilaca kao što su Alaster Mekintajer, Čarls Tejlor, Majkl Sandel i Majkl Volcer. U zaključnim napomenama rada se daje kritička ocena teorijskih dometa komunitarističke političke teorije i razmatraju se mogućnosti njene praktične političke aplikacije.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: komunitarizam, liberalizam, individualizam, zajednica, opšte dobro, pozitivna prava, sopstvo, moralizam, akademizam, praktična protivrečnost, communitarianism, liberalism, individualism, community, the common good, positive rights, self, moralism, academicism, practical contradiction.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 06 Jan 2022 19:50
Last Modified: 06 Jan 2022 19:50
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/690

Actions (login required)

View Item View Item