Percepcija građana o spoljnopolitičkom opredeljenju Srbije: Čija podrška će unaprediti socioekonomske prilike u Srbiji, Evropske unije ili Rusije?

Matijević, Branka and Zafirović, Jovana and Magdalenić, Ivana (2021) Percepcija građana o spoljnopolitičkom opredeljenju Srbije: Čija podrška će unaprediti socioekonomske prilike u Srbiji, Evropske unije ili Rusije? In: Predstave o Evropskoj uniji i Rusiji u javnosti Srbije : javno mnjenje Srbije 2018 – JMS 2018. Edicija Istraživanja . Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 44-57. ISBN 978-86-7093-250-0

[img] Text
BMatijevic_JZafirovic_IMagdalenic_Predstave o EU i Rusiji u javnosti Srbije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (420kB)

Abstract

Cilj rada predstavlja utvrđivanje i razumevanje percepcije stavova javnog mnjenja o tome koja bi od spoljnopolitičkih orijentacija (Evropska unija i Rusija) u najvećoj meri dovela do unapređenja socioekonomskih prilika. Autori polaze od stanovišta da je vođenje adekvatne spoljne politike Srbije sa njenim glavnim spoljnopolitičkim partnerima od izuzetne važnosti za ekonomski napredak zemlje, koja je okarakterisana kao zemlja poluperiferije. Pri analizi identifikovana su tri socioekonomska cilja: smanjenje nejednakosti, povećanje životnog standarda i sprečavanje odlaska mladih. Motiv za odabir navedenih ciljeva, proističe iz činjenice da upravo oni predstavljaju goruće probleme, čije je rešavanje, neosporno, jedan od najvećih izazova za dalji razvoj Srbije. U nastojanju da odgovore na istraživačko pitanje autori se oslanjaju na podatke dobijene na osnovu empirijskog kvantitativnog istraživanja Predstave o EU i Rusiji u javnosti Srbije 2018, Instituta društvenih nauka iz Beograda, gde se kao sredstvo za prikupljanje podataka koristio strukturisani onlajn upitnik. Rezultati su pokazali da spoljnopolitička orijentacija predstavlja prediktor u izboru spoljnopolitičkog aktera koji se smatra da verovatnije doprinosi unapređenju socio-ekonomskih problema u Srbiji.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: javno mnjenje, socio-ekonomski problemi, spoljna politika, Srbija, public opinion, socio-economic problems, foreign policy, Serbia.
Institutional centre: Centre for demographic research
Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 10 Jan 2022 16:20
Last Modified: 10 Jan 2022 16:20
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/695

Actions (login required)

View Item View Item