Spoljna politika Srbije: Između želje građana i odluka vlasti

Marković, Ksenija and Jovanović, Marko and Zafirović, Jovana (2021) Spoljna politika Srbije: Između želje građana i odluka vlasti. In: Predstave o Evropskoj uniji i Rusiji u javnosti Srbije : javno mnjenje Srbije 2018 – JMS 2018. Edicija Istraživanja . Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 58-73. ISBN 978-86-7093-250-0

[img] Text
KMarkovic_MJovanovic_IZafirovic_Predstave o EU i Rusiji u javnosti Srbije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (310kB)

Abstract

Ambicija autora je da odgovore na dva istraživačka pitanja. Prvo, da se utvrdi kako javno mnjenje doživljava spoljnu politiku Srbije i drugo: da li glavni pravac spoljne politike odražava stavove građana ili političara na vlasti? Drugim rečima, cilj rada je da pored uvida u to da li je današnja spoljna politika “po meri” građana ili vladajuće elite i da utvrdi u kojoj meri proruska, odnosno proevropska orijentacija utiču na percepciju građana o spoljnoj politici. U nastojanju da odgovore na istraživačko pitanje autori se oslanjaju na podatke dobijene na osnovu empirijskog kvantitativnog istraživanja Predstave o EU i Rusiji u javnosti Srbije 2018, Instituta društvenih nauka iz Beograda, gde se kao sredstvo za prikupljanje podataka koristio strukturisani onlajn upitnik. Autori će u radu statistički analizirati kako građani Srbije ocenjuju glavne pravce spoljne politike Srbije. Takođe će se analizirati naklonosti javnog mnjenja ka Rusiji, odnosno EU, kao glavnim odrednicama pristupa u spoljnoj politici, kao i povezanost proruske prozapadne orijentacije sa motivima ove naklonosti. Analiza je vršena na uzorku od 5240 ispitanika/ca, a rezultati istraživanja jasno ukazuju na to da tri četvrtine građana smatra da pravac spoljne politike Srbije odražava pre svega stavove političara na vlasti, a ne građana Srbije. Zaključuje se da javno mnjenje, kada govorimo o osnovnim pravcima spoljne politike daje blagu prednost EU, odnosno rezultati pokazuju da 42% ispitanika ocenjuje da je sadašnja spoljna politika više okrenuta prema Evropskoj uniji nego Rusiji, dok 38% smatra da je spoljna politika koncipirana tako da balansira između Evropske unije i Rusije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: spoljna politika, stavovi građana, političke elite, Srbija, Rusija, Evropska unija, foreign policy, citizens’ attitudes, political elites, Serbia, Russia, European Union.
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 10 Jan 2022 16:22
Last Modified: 10 Jan 2022 16:22
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/696

Actions (login required)

View Item View Item