Tranzicija i nestajanje radničke klase Srbije

Novaković, Nada G. (2021) Tranzicija i nestajanje radničke klase Srbije. Nacionalni interes, 40 (1). pp. 153-179. ISSN 1820-4996

[img] Text
NNovakovic_Nacionalni_interes_2021_1.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (455kB)

Abstract

Tranzicija srpskog društva od real-socijalističkog sistema ka kapitalizmu traje tri decenije. Veliki broj istraživača ove pojave razlikuju dva potperioda. Prvi je od 1990. do 2000. godine, a drugi traje do danas. Sam pojam „tranzicija“ je višeznačan i višeslojan i još nema opšte sociološke teorije tranzicije. Izučavali su je ekonomisti, sociolozi, demografi, istoričari, politikolozi i drugi, U ovom radu koriste se rezultati njihovih istraživanja i druga relevantna statistička i iskustvena građa. Sociološki pristup društvenim promenama i procesima dezintegracije radničke klase polazi od pretpostavke da su one sistemski, strukturno tj. klasno determinisane. To se nastoji dokazati analizom karakteristika društva u tranziciji i najvažnijim pravcima raslojavanja radničke klase. Na kraju se zaključuje da su primenjeni model razvoja i reformi doveli do stvaranja društva na periferiji Evrope i kapitalističke privrede (Immnuel Wollerstein). Autor polazi od pretpostavke da su za to najvažniji procesi privatizacije, kojima se menjala osnova društvene strukture. Posledice su: rast nejednakosti, siromaštva, nezaposlenosti i stvaranje razmrvljene radničke klase, konfuzne empirijske klasne svesti i bez autentičnih sindikalnih i partijskih organizacija. U radu se uz metod analize i sinteze koristi i komparativni metod, što omogućava poređenje navedenih pojava u dužem periodu.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Tranzicija, radnička klasa, društvene nejednakosti, eksploatacija, dezintegracija, privatizacija, siromaštvo, transition, working class, capitalist class, privatization, deindustrialization, inequalities, poverty.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Jan 2022 21:54
Last Modified: 20 Jan 2022 21:54
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/720

Actions (login required)

View Item View Item