Srbija u suočavanju sa pandemijom COVID-19: izazovi u seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Rašević, Mirjana and Sedlecki, Katarina (2021) Srbija u suočavanju sa pandemijom COVID-19: izazovi u seksualnom i reproduktivnom zdravlju. In: Humana reprodukcija u vrtlogu pandemije COVID-19. N.Radunović, Beograd, pp. 43-47. ISBN 978-86-903878-0-9

[img] Text
Rasevic_Sedlecki_Srbija_u_suocavanju_sa_pandemijom_Covid_19_Izazovi_u_SRZ.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (928kB)

Abstract

Srbija je više decenija opterećena nizom izazova vezanih za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava. Oni su uslovljeni velikim brojem faktora različite prirode. Njima se pridružuje i korona-kriza od 2020. godine. U radu se razmatra uticaj pandemije COVID-19 na planiranje porodice, ugroženost zdravlja i ostvarivanje relevantnih prava u Srbiji. Pored toga se razmišlja o uticaju pandemije na proces realizacije savremenog koncepta seksualnog i reproduktivnog zdravlja u nas. U tom smislu se koriste kako podaci o vitalnim događajima, tako i nalazi više novijih istraživanja. Uzeta su u obzir teorijska promišljanja, reprezentativna istraživanja, ankete dubinskog tipa kao i ona vezana za evaluaciju odgovarajućih politika. Pokazano je da je pandemija COVID-19 u Srbiji direktno uticala na dosad nezabeleženo smanjenje broja sklopljenih brakova u odnosu na prethodnu godinu i da je dodatno prouzrokovala rađanje najmanjeg godišnjeg broja dece u periodu od 1900. Imajući u vidu da je otežano funkcionisanje pojedinaca, parova i institucija sistema u pandemiji, procenjeno je da je pogoršan nivo niza važnih pokazatelja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i pripadajućih prava u nas. Na kraju se ističe uticaj pandemije na važnost pravovremenog delovanja na izazove, značaj prevencije u očuvanju zdravlja i neophodnost uvažavanja podataka pri donošenju političkih odluka, čije bi prihvatanje doprinelo boljem seksualnom i reproduktivnom zdravlju u Srbiji.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: pandemija COVID-19, seksualno i reproduktivno zdravlje, Srbija, COVID-19 pandemic, sexual and reproductive health, Serbia.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 08 Feb 2022 21:52
Last Modified: 08 Feb 2022 21:52
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/749

Actions (login required)

View Item View Item