Političke elite, sindikati i radnici Srbije na kraju tranzicije

Novaković, Nada G. (2012) Političke elite, sindikati i radnici Srbije na kraju tranzicije. Politička revija, 34 (4). pp. 27-48. ISSN 1451-4281 eISSN 1452-175X

[img] Text
NNovakovic_PR_4_2012.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (347kB)

Abstract

U ovom radu autor sociološki opisuje i objašnjava odnos političkih i sindikalnih elita na kraju procesa tranzicije Srbije. Posebno se ukazuje na najvažnije faktore koji su doprineli zbližavanju interesa ovih elita početkom 2012. godine, tj. pred parlamentarne i druge izbore. Prvi deo članka posvećen je (ne)modernizacijskim potencijalima političke elite i njenom odnosu prema manuelnim radnicima. Opisuju se pojmovi tranzicije, privatizacije, nastajanja društva kapitalističke periferije. Većina sindikalnih centrala je prihva­tila neoliberalni koncept razvoja i privatizacije. Na taj način su marginalizovale i sebe i članstvo koje predstavljaju. Najveći dobitnici tranzicije su političke i ekonomske elite. One su srž nove kapi­talističke klase Srbije. Manuelni radnici i delovi srednjih slojeva su najveći gubitnici tranzicije. U drugom delu rada istražuju se strategije delovanja sindikata u vremenu svetske ekonomske krize, po­sebno u Srbiji. Istaknute su sledeće pojave: razjedinjeni i sukobljeni sindikati, bliskost sindikalnih lidera sa političkim strankama i poslodavcima, nepostojanje strategije sindikata u novim uslovima, sukobi u sindikatima, nesolidarnost, gubitak ugle da, članstva i društvene moći. Ovo je praćeno masov nim gubitkom posla, siromaštvom, socijalnim nejednakostima, sukobima i siromaštvom većine radnika i ostalih građana. U zaključku rada autor je naglasio da je u Srbiji na­stalo društvo kapitalističke periferije, bez autentičnih sindikata i jakom uticaju političkih stranaka na njih. Za to krivicu snose aktuelne političke i sindikalne elite.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sindikati, političke i ekonomske elite, tranzicija, privatizacija, radnici, siromaštvo i nezaposlenost, globalization, transition, trade unions, workers, political elites, political election, conflicts.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 16 Mar 2022 08:39
Last Modified: 16 Mar 2022 08:39
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/800

Actions (login required)

View Item View Item