Regionalne razlike na tržištu rada u Srbiji

Zvezdanović, Jelena (2012) Regionalne razlike na tržištu rada u Srbiji. In: Stanovništvo i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 356-363. ISBN 978-86-7093-140-4

[img] Text
JZvezdanovic_Stanovnistvo_i_razvoj.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (368kB)

Abstract

Postojanje razlika u nezaposlenosti između pojedinih regiona iste privrede se smatra ključnim pokazateljem održavanja neravnoteže između ponude i tražnje na tržištu rada. Ukoliko tokom dužeg vremenskog perioda pojedini regioni beleže visoke stope nezaposlenosti, onda se može zaključiti kako na njemu ne postoje ili nisu dovoljno razvijeni mehanizmi za uspostavljanje ravnoteže. Neusaglašenost ponude i tražnje radne snage, visoka stopa nezaposlenosti mladih, veliki broj angažovanih u sivoj ekonomiji, nepovoljna kvalifi kaciona i starosna struktura nezaposlenih, samo su neki od problema koji karakterišu tržište rada u Srbiji. Adekvatna procena uslova na ovom tržištu, kao i njegova sposobnost da uspostavi ravnotežu na tržištu rada, od esecijalnog je značaja, budući da regionalna neusklađenost u pogledu broja i kvalifi kacione strukture radnika i mogućnosti zaposlenja može izazvati dugotrajnu nezaposlenost. U radu se razmatraju i identifi kuju razlike na tržištu rada u pet statističkih regiona. I pored toga, što se problemu relativno visoke nezaposlenosti u poslednjih nekoliko godina posvećuje veća pažnja, još uvek su mnoga pitanja, koja su vezana za ovu oblast, nedovoljno empirijski istražena.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: zaposlenost, regioni, nezaposlenost, privatizacija, tržište rada, employment, regions, unemployment, privatization, labor market.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Mar 2022 16:03
Last Modified: 20 Mar 2022 16:03
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/806

Actions (login required)

View Item View Item