Izvoz, ekonomski rast, stanje i perspektive nezaposlenosti

Petrović, Predrag (2012) Izvoz, ekonomski rast, stanje i perspektive nezaposlenosti. In: Stanovništvo i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 257-266. ISBN 978-86-7093-140-4

[img] Text
PPetrovic_Stanovnistvo_i_razvoj.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (732kB)

Abstract

U ovom radu smo analizirali efekat ekonomske krize na robni izvoz, privredni rast i nezaposlenost u Srbiji. Rezultati analize pokazuju da je od Q4 2008. došlo do drastičnog pogoršanja prilika na tržištu rada. Od oktobra 2008. do aprila 2010. prisutna su veoma negativna kretanja na polju zaposlenosti i nezaposlenosti. Udar ekonomske krize u poslednjem kvartalu 2008. doveo je do kontrakcije robnog izvoza i BDP-a, kao i do istovremenog povećanja stope nezaposlenosti i ukupnog broja nezaposlenih. Postepeni izlazak srpske privrede iz recesije tokom 2010. bio je praćen, nažalost samo privremenom, stabilizacijom tržišta rada. Od oktobra 2010. do novembra 2011. pokazatelji vezani za zaposlenost i nezaposlenost ponovo su drastično pogoršani, što je nesumnjivo posledica pada agregatne tražnje u EMU usled efekata krize javnog duga. Dalji razvoj događaja na domaćem tržištu rada zavisiće u velikoj meri od raspleta ekonomske drame u EMU. Imajući u vidu da je industrijska proizvodnja u prva dva meseca 2012. (naročito u februaru) značajno opala, pribojavamo se da Srbiji u ovoj godini preti recesija. Stoga smatramo da je veoma malo verovatno da će neka buduća vlada moći u naredne dve do tri godine da se ozbiljnije pozabavi rešavanjem tako krupnog problema kao što je nezaposlenost. Štaviše, mislimo da je daleko realističnije da će maksimalni napori biti usmereni na usporavanje daljeg pogoršanja prilika na tržištu rada. Dakle, skoro je izvesno da će Srbija u srednjoročnom period ostati u grupi evropskih zemalja koje su rekorderi u pogledu nezaposlenosti, što posebno zabrinjava ukoliko se zna da nezaposlenost najviše ugrožava najmlađe kategorije stanovništva radnog uzrasta.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: stopa nezaposlenosti, stopa zaposlenosti, robni izvoz, privredni rast, unemployment rate, employment rate, merchandise export, economic growth.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Mar 2022 16:14
Last Modified: 20 Mar 2022 16:14
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/808

Actions (login required)

View Item View Item