Odgovor Srbije na demografske izazove: stanje i očekivanja

Rašević, Mirjana (2012) Odgovor Srbije na demografske izazove: stanje i očekivanja. In: Stanovništvo i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 20-28. ISBN 978-86-7093-140-4

[img] Text
MRasevic_Stanovnistvo_i_razvoj.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (188kB)

Abstract

Populaciona politika je potreba i zahtev vremena u kome živimo. Odgovor Srbije na problem demografskog razvoja se bazira na više usvojenih dokumenata strateškog tipa vezanih za politiku prema fertilitetu stanovništva, mortalitetu stanovništva i populacionom starenju. Njihovo usvajanje, međutim, predstavlja tek prvi korak. Čini se dobar prvi korak. U strategijama su prepoznati svi važni resursi populacione politike. Naveden je niz mera i aktivnosti, mnoge su i razrađene. Prihvaćen je preciziran i usaglašen multisektorski pristup u njihovoj realizaciji. No, ostvarivanje očekivanih rezultata će umnogome zavisiti od operacionalizacije predloženih mera i aktivnosti i, naravno, njihovog sprovođenja. Nasuprot, u strateškom dokumentu koji je država usvojila prema migracijama, nije ni pokušano da se nađu rešenja vezana za potpuniji politički odgovor prema unutrašnjim i spoljnim migracijama. Najmanje što je potrebno jeste sprovoditi mere i aktivnosti u cilju ublažavanja problema koji izviru iz poremećaja prostornog populacionog razmeštaja i odliva stanovništva. Treba posebno podvući da je vremenski činilac u populacionoj politici izuzetno bitan jer, s jedne strane, postizanje pozitivnih efekata i ublažavanje demografskih poremećaja izuskuje vreme, a s druge strane, svako odlaganje promena pogoršava demografsku osnovu i povećava snagu njene inercije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: populaciona politika, fertilitet, mortalitet, starenje stanovništva, migracije, Srbija, population policy, fertility, mortality, population ageing, migrations, Serbia.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Mar 2022 16:14
Last Modified: 20 Mar 2022 16:14
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/809

Actions (login required)

View Item View Item