Otklanjanje varanja studenata kod pripreme seminarskih radova sa praktičnim iskustvom na odabranom univerzitetu

Ovin, Rasto and Zvezdanović, Jelena (2013) Otklanjanje varanja studenata kod pripreme seminarskih radova sa praktičnim iskustvom na odabranom univerzitetu. In: Obrazovanje i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 310-217. ISBN 978-86-7093-144-2

[img] Text
ROvin_JZvezdanovic_Obrazovanje_i_razvoj_2013.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (209kB)

Abstract

Sa razvojem društva sve veći broj mladih ljudi pohađa visokoobrazovne ustanove. To je posledica potrebe za dobijanjem višeg nivoa znanja, dok nije zanemariv ni interes za sticanjem boljeg društvenog statusa. Zbog toga se kreiranjem novih studijskih programa, a naročito onih koji se ubrajaju kao relativno pristupačniji, ispoljava određena motivacija za varanje u cilju dobijanja prolaznih ocena ili diploma. Nakon pregleda literature o fenomenu varanja kod provere znanja studenata, autori navode primer dobre prakse za sprečavanje plagijarizma na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru. U radu se polazi od problema varanja kod pripreme seminarskih radova, koji se u prethodnom periodu otklanjao primenom klasične metode – otkrivanjem i sankcijama. Ovaj pristup je produkovao negativne rezultate kako za profesore tako i za studente. Posle analize uzroka koji su doveli do ovakvog razvoja događaja, uveden je novi model pisanja seminarskih radova, koji isključuje mogućnost varanja, a pri tom donosi i pozitivne sporedne efekte.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: plagijarizam, studenti, seminarski radovi, prevencija, varanje, plagiarism, students, seminar papers, prevention, cheating.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 26 Mar 2022 21:49
Last Modified: 26 Mar 2022 21:49
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/826

Actions (login required)

View Item View Item