Ljudski kapital kao faktor ekonomskog razvoja i izvor konkurentske prednosti

Ostojić, Ivana (2013) Ljudski kapital kao faktor ekonomskog razvoja i izvor konkurentske prednosti. In: Obrazovanje i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 372-378. ISBN 978-86-7093-144-2

[img] Text
IOstojic_Obrazovanje_i_razvoj_2013.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (245kB)

Abstract

Značaj i potencijal ljudskog kapitala kao faktora konkurentske prednosti se svakako ne dovodi u pitanje. Razvijene tržišne ekonomije baziraju svoju konkurentnost na znanju, informacijama, inovacijama, uspešnim poslovnim strategijama i biznis modelima, a mnogo manje na prirodnim resursima i jeftinoj radnoj snazi. U radu će se analizirati značaj ljudskog kapitala za ostvarenje konkurentske prednosti, koliko zemlje investiraju sredstava u obrazovanje, kao i odnos izdataka za obrazovanje i nivoa ostvarenog BDP zemalja. Ovo pitanje će se posebno analizirati i na primeru Srbije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: ljudski kapital, ulaganja u obrazovanje, konkurentska prednost, BDP per capita, ekonomski razvoj, human capital, investment in education, competitive advantage, BDP per capita, economic development.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 26 Mar 2022 21:53
Last Modified: 26 Mar 2022 21:53
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/829

Actions (login required)

View Item View Item