Problemi konkurentnosti privrede Srbije u uslovima evropskih integracija

Ostojić, Ivana and Zvezdanović, Jelena (2011) Problemi konkurentnosti privrede Srbije u uslovima evropskih integracija. In: Balkan i EU. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 400-406. ISBN 978-86-7093-137-4

[img] Text
Ostojic_Zvezdanovic_Balkan_i_EU_2011.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (340kB)

Abstract

Konkurentnost nacionalnih privreda se nalazi u fokusu svih studija koje su posvećene analizi položaja zemalja u svetskoj ekonomiji. U savremenim uslovima privređivanja zemlje se neprekidno nadmeću za oskudne resurse, te se njihova sposobnost da privuku strane investicije i koriste ova ograničena redstva posmatra kao njihova glavna konkurentska prednost. Nepovoljan poslovni ambijent, pre svega, u zemaljama u razvoju, smanjuje priliv inostranih sredstava i izvoz, što neminovno dovodi do smanjenja životnog standarda stanovništva i usporavanja ekonomskog rasta. Jačanje konkurentnosti privrede Srbije jedan je od primarnih zadataka kako bi se sprečilo dalje produbljivanje razvojnog jaza između Srbije i drugih evropskih zemalja i, s tim u vezi i zaustavio trend daljeg povećanja nesrazmere u razvoju pojedinih regiona unutar same zemlje. Proevropski razvoj Srbije i njeno učlanjenje u EU predstavlja razvojnu šansu za Srbiju, ali i najefikasniji garant stabilnog demokratskog razvoja, ujednačenog ekonomskog napredovanja, kao i garancija unutrašnje i spoljne bezbednosti građana i države. Prioritetni tretman koji razvoju održivih i konkurentskih privreda daje EU je polazište za sagledanje značaja ove oblasti za proces približavanja Srbije EU i istovremeno jedna od repernih tačaka za tumačenje trenutnog stanja razvoja konkurentsnosti u Srbiji.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: konkurentnost, Srbija, EU, država, preduzetništvo, privredni razvoj, competitiveness, Serbia, state, entrepreneurship, economic development.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 26 Mar 2022 21:56
Last Modified: 26 Mar 2022 21:56
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/835

Actions (login required)

View Item View Item