Karakter elite i budućnost Srbije

Mitrović, Veselin L. (2014) Karakter elite i budućnost Srbije. Balkanske sinteze : časopis za društvena pitanja, kulturu i regionalni razvoj (1). pp. 167-185. ISSN 2406-1190

[img] Text
VMitrovic_Balkanske_sinteze_2014_1.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (346kB)

Abstract

U ovom radu se bavimo socioekonomskim i obrazovnim profilima ekonomske elite u Srbiji. Takav cilj motivisan je idejom da se ustanovi prisustvo odnosno odsustvo društvenog i moralnog motiva za poboljšanje društvenih okolnosti kod pripadnika jednog dela vladajućih slojeva. Zbog karakteristika metodološkog prisupa (kvantitativno istraživanje) takve aspiracije smo potražili u merenju kontinuiteta društveno-obrazovnog profila između roditelja, elite i njhove mlade dece. Za razliku od vertikalne pokretljivosi koja se u ovom slučaju može očitati samo između prve dve generacije prethodni obrazovni profil smo pratili u sve tri generacije, s tim što je kod najmlađe dece posmatrano usmeravanje na tip slobodnih aktivnosti. Ovo usmeravanje predstavlja jedan od važnijih indikatora u mogućem izboru stila života potomaka ekonomske elite. Značajan skok u obrazovnoj strukturi polazeći od roditelja preko pripadnika elite mogao bi značiti da su prve dve generacije verovale u visoko obrazovanje kao uslov pri regrutaciji u elitne položaje. Suprotno tome diskontinuitet u shvatanju obrazovanja kao regrutacionog uslova mogao bi upućivati na nedostatak moralnog motiva potrebnog za društveni napredak, s jedne strane, i nezadovoljstvom sopstvenim izborom profesije koja je, paradoksalno, omogućila dostizanje vladajućeg položaja s druge strane.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: elita, obrazovanje, profesija, slobodno vreme i aktivnosti, društvena pokretljivost, elite, education, profession, free time activities, social mobility.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 26 Apr 2022 22:01
Last Modified: 26 Apr 2022 22:01
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/874

Actions (login required)

View Item View Item