Uloga Evropske unije u međunarodnoj trgovini Srbije

Petrović, Predrag (2011) Uloga Evropske unije u međunarodnoj trgovini Srbije. In: Balkan i EU. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 321-329. ISBN 978-86-7093-137-4

[img] Text
PPetrovic_Balkan_i_EU_2011.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (498kB)

Abstract

Ovaj rad prikazuje rezultate analize nekih karakteristika spoljnotrgovinske razmene Srbije i Evropske unije u vremenskom periodu 2005-2009. godine. Dobijeni nalazi pokazuju da je EU, uprkos izvesnim oscilacijama, nesumnjivo najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije, koji bi u narednim godinama mogao dobiti još više na značaju, budući da se očekuje promena modela ekonomskog rasta prebacivanjem težišta sa potrošnje na izvoz. Od svih zemalja članica EU Srbija, gotovo tradicionalno, najviše trguje sa Nemačkom i Italijom, koje obuhvataju oko 40% njene robne razmene sa EU. Ujedno, Srbija najviše izvozi Gvožđe i čelik, Električnu i elektronsku opremu, Bakar i bakarne proizvode, Aluminijum i proizvode od aluminijuma, dok se na uvoznoj strani izdvajaju mašine, mehanički uređaji i njihovi delovi, vozila, delovi za vozila, mineralna goriva i ulja, električna i elektronska oprema, itd. Svi nabrojani proizvodi sačinjavaju oko 35% izvoza u EU i oko 38% uvoza iz nje. Takođe, postoje ozbiljne indicije da je u periodu 2005-2009. godine struktura izvoza Srbije konvergirala ka strukturi izvoza EU, kao i da je stepen strukturne prilagođenosti izvoza u EU njenoj uvoznoj tražnji značajno povećan. Ovakve pozitivne promene, koje su prevashodno rezultat restrukturiranja srpskog izvoza, mogu pogodovati povećanju izvoza u EU, što je veoma važno ukoliko imamo u vidu nameru da izvoz postane motor privrednog rasta.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Evropska unija, robni izvoz, robni uvoz, strukturna podudarnost, European Union, commodity exports, commodity imports, structural compatibility.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 13 May 2022 12:46
Last Modified: 13 May 2022 12:46
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/896

Actions (login required)

View Item View Item