Neznanje u društvu znanja: od Mengera do Hajeka i dalje

Milisavljević, Vladimir Ž. (2021) Neznanje u društvu znanja: od Mengera do Hajeka i dalje. In: Društvo znanja i proces transformacije filozofskih, društveno-humanističkih nauka. Filozofski fakultet, Pale, pp. 11-42. ISBN 978-99976-45-18-0

[img] Text
VMilisavljevic_Neznanje_u_drustvu_znanja.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (349kB)

Abstract

Ovaj rad se bavi prividnim paradoksom koji se sastoji u sve većem širenju i sveprisutnosti neznanja u savremenom „društvu znanja”. Taj fenomen ima pogubne efekte za delatnost i položaj istraživačkih i obrazovnih institucija, posebno naučnih instituta i univerziteta. On se, između ostalog, može objasniti sveprožimajućim uticajem Hajekovog sistematskog veličanja ljudskog neznanja u ekonomiji i društvenoj i političkoj teoriji, čemu odgovara njegova apoteoza „sveznajućeg” tržišta i uzdizanje konkurencije u glavnu proceduru otkrića. Razvoj Hajekove koncepcije rekonstruiše se u svetlu njegovog odgovora na Morgenšternovu kritiku pretpostavke o savršenom predviđanju kao uslovu opšte ekonomske ravnoteže, kao i njegove iskrivljene i ideologizovane recepcije teorije organskih institucija Karla Mengera.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: društvo znanja, institucije, konkurencija, nauka, neznanje, neoliberalizam, predviđanje, tržište, znanje, competition, foresight, ignorance, institutions, knowledge, knowledge society, market, neoliberalism, science.
Institutional centre: Centre for philosophy
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 10 Jun 2022 21:27
Last Modified: 10 Jun 2022 21:27
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/935

Actions (login required)

View Item View Item