Društvene i humanističke nauke u sutrašnjem naučnom sistemu Srbije

Rašević, Mirjana (2022) Društvene i humanističke nauke u sutrašnjem naučnom sistemu Srbije. In: Društvene i humanističke nauke u Srbiji. Edicija Zbornici . Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 220-233. ISBN 978-86-7093-251-7

[img] Text
Rasevic_Drustvene_i_humanisticke_nauke_u_Srbiji.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (259kB)

Abstract

Naučna zajednica u društvenim i humanističkim naukama u mnogim državama se suočava sa manjim vrednovanjem u odnosu na prirodne nauke. Naučna zajednica u ovim oblastima u Srbiji je dodatno opterećena nizom problema. Veći broj njih se može povezati sa širim sociopolitičkim kontekstom koji je već duže vreme realnost u Srbiji. Nauka, a posebno društvene i humanističke discipline se ne forsiraju, ne vrednuju u socijalnom smislu i finansijski odgovarajuće ne podržavaju. Uz to, ne mali broj istraživača ne želi da prihvati savremene tokove u nauci. Obradi teme rada pristupljeno je na dva načina: analizirane su najnovije relevantne publikacije i sprovedeno je istraživanje na bazi primene metoda predviđanja. Prednost je data kvalitativnom istraživačkom pristupu ovog metoda. U organizovanom razgovoru pod nazivom „Pogled u budućnost“ su učestvovali istraživači srednje profesionalne dobi sa naučnim/ekvivalentnim zvanjem u visokom obrazovanju iz različitih društvenih i humanističkih nauka, koji su zaposleni u više instituta ili fakulteta. Predviđanje se odnosilo na period do 2030. godine. Na ovaj način je dobijen uvid u aktuelne izazove sa kojima se suočavaju društvene i humanističke nauke u Srbiji, aktivnosti koje treba usmeriti ka njihovom rešavanju u sledećoj deceniji, ali i alternativne životne priče jednog zamišljenog istraživača, zasnovane na dva suprotna scenarija razvoja zemlje, ovih nauka i nauke u Srbiji u narednom periodu. Izabrani pristup ima za cilj da kreatorima politika nedvosmisleno ukaže na kontekstualni aspekt stanja i perspektiva sutrašnjeg naučnog sistema Srbije i društvenih i humanističkih nauka u okviru njega i motiviše ih da strateški deluju. U radu dominiraju opažanja, očekivanja i strahovi istraživača iz društvenih i humanističkih nauka.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: društvene i humanističke nauke, kvalitativno istraživanje, metod predviđanja, kreatori politika, Srbija.
Institutional centre: Centre for demographic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 01 Jul 2022 21:22
Last Modified: 01 Jul 2022 21:22
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/966

Actions (login required)

View Item View Item