Svet i mi: položaj naučne profesije sa osvrtom na društvene i humanističke nauke

Ignjatović, Suzana and Buturović, Željka (2022) Svet i mi: položaj naučne profesije sa osvrtom na društvene i humanističke nauke. In: Društvene i humanističke nauke u Srbiji. Edicija Zbornici . Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 168-191. ISBN 978-86-7093-251-7

[img] Text
SIgnjatovic_ZButurovic_Drustvene_i_humanisticke_nauke_u_Srbiji.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (327kB)

Abstract

U radu istražujemo globalne promene položaja naučne profesije, fokusirajući se na društvene i humanističke discipline i kontekst Srbije. Globalni trend vodi ka tome da naučna delatnost postaje nesiguran, slabo plaćen, a time i manje poželjan posao. Sama naučnoistraživačka aktivnost doživljava krizu koju je proizveo novi sistem upravljanja koji promoviše efikasnu, primenljivu i merljivu naučnu aktivnost, što je rezultiralo hiperproliferacijom naučnih radova i akademski nečasnim ponašanjem. Nekadašnje ključne odlike rada u nauci – stabilnost zaposlenja, naučna autonomija i fleksibilnost rada – ustupaju mesto neizvesnom radnom statusu i ograničenoj slobodi stvaranja. Srbija pokazuje naznake ovih procesa, ali još uvek natprosečan nivo materijalnog položaja (u kontekstu Srbije) i stabilnost posla čine profesiju naučnika poželjnom. Nedavna istraživanja pokazuju, da uprkos nepovoljnim promenama u statusu naučne profesije i uslovima rada, zaposleni u nauci ostaju u ovom sektoru i prepoznaju vrednost bavljenja naukom. U Srbiji, udeo žena u sektoru istraživanja izjednačen je sa muškarcima, a u društvenim i humanističkim naukama, takođe i na rukovodećim pozicijama. Institucionalno finansiranje i mogućnost relativno lakog obnavljanja zvanja omogućava komparativno veću slobodu istraživanja. U Srbiji raste generacijski jaz između mladih i starih naučnika, jer se životni ciklus mladih poklapa sa nepovoljnim trendovima nestabilnog zaposlenja i mogućnostima na tržištu rada, koje napori ka širem regrutovanju mladih u nauci, paradoksalno, još više uvećavaju.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: naučna profesija, društvene i humanističke nauke, horizontalna i vertikalna stratifikacija, Srbija, academic researchers/scientists, social sciences and humanities, vertical and horizontal stratification, Serbia.
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 01 Jul 2022 21:23
Last Modified: 01 Jul 2022 21:23
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/969

Actions (login required)

View Item View Item