Prve srpske učiteljice

Vasojević, Nena A. (2014) Prve srpske učiteljice. Uzdanica : pedagoško-književni časopis, 11 (1). pp. 159-175. ISSN 1451-673x

[img] Text
NVasojevic_Uzdanica_2014_1.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (268kB)

Abstract

O značaju prvih srpskih učiteljica, njihovom radu i životu skoro da se ni danas ništa ne zna. Rane učiteljice Srbije su potpuna nepoznanica našoj istoriji i pedagogiji. Pojedini pedagozi i psiholozi u svojim istraživanjima rado uzimaju pol kao veoma značajnu varijablu koja implicitno ili eksplicitno uslovljava razlike u njihovom vaspitno-obrazovnom radu. U istraživanjima 19. veka podaci o polnoj strukturi učiteljskog kadra su izostavljeni. Ističe se da je veoma teško kontrolisati varijablu (pola) učitelja, budući da je broj učitelja ženskog pola premali da bi se na osnovu dobijenih podataka moglo izvoditi relevantno uopštenje. Pregledom pedagoške literature može se ponegde naići na skromne tragove u kojima se navode samo određeni zakoni i ukazi koji su se odnosili na školski sistem ženske populacije, bez ikakve dublje analize ovog domena. Ovakav problem donekle možemo shvatiti na osnovu socijalne klime koja je bila zastupljena u tom vremenu u kome žene nisu imale ravnopravnost, gde se njihov rad nije evaluirao kao što je bio slučaj sa muškom populacijom. Zbog brojnih ratova koji su vođeni na našim prostorima i nesačuvane arhivske građe nismo mogli da dođemo do biografija svih učiteljica. Ovo su samo neki od faktora koji su doveli do toga da ne budu sačuvani podaci, a pored njih uticala je svakako i odredba o braku učiteljica, mnoge učiteljice su ostale bez potomaka (što je svakako otežavajući faktor). U ovom radu odlučili smo se za prikaz života i rada Marije Milutinović i Perside Pinterović, veoma značajnih za obrazovni sistem, ali i za istoriju pedagogije.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: učiteljica, škola, žensko obrazovanje, obrazovni sistem, class teacher, school, female education, educational system.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 01 Jul 2022 21:28
Last Modified: 01 Jul 2022 21:28
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/971

Actions (login required)

View Item View Item