Uticaj unutrašnjih faktora na spoljnopolitičku orijentaciju malih država: slučaj Srbije

Mandić, Marko and Nedić, Pavle (2022) Uticaj unutrašnjih faktora na spoljnopolitičku orijentaciju malih država: slučaj Srbije. In: Geopolitički interesi velikih sila i strateška bezbednost malih država : zbornik saopštenja sa skupa nacionalnog značaja štampanih u celini : 1. decembar 2021. Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti : Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, pp. 182-195. ISBN 978-86-80144-51-1

[img] Text
Mandic_Nedic_Uticaj_unutrasnjih_faktora_na_spoljnopol_orijentaciju_malih_drzava.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (451kB)

Abstract

Pravac spoljne politike određene države, bez obzira da li se radi o velikoj ili maloj sili, uslovljen je brojnim faktorima. Spoljašnjim, koji dolaze iz strukture međunarodnog sistema, i unutrašnjim, poput odnosa različitih socijalnih grupa u državi, vrste političkog sistema i unutarpolitičkih odnosa. Male države, iako zauzimaju marginalni položaj u odnosu na velike sile, ne formulišu svoju spoljnu politiku isključivo kao odgovor na prilike u međunarodnom sistemu. U svom spoljnopolitičkom strateškom opredeljenju one se takođe usmeravaju na osnovu brojnih unutrašnjih faktora. Ti faktori diktiraju njihovo delovanje u pravcu koji nije uslovljen samo stukturnim činiocima. U radu se nudi odgovor na pitanje zašto su unutrašnji faktori važni za razumevanje spoljnopolitičke strateške orijentacije malih država. Na primeru Srbije pokazuje se kako ovi faktori utiču na izbor vojne neutralnosti kao njenog strateškog opredeljenja, uprkos činjenici da su sedam od osam susednih država članice NATO-a. Jedan od glavnih činilaca koji doprinosi vojnoj neutralnosti jeste ključno unutrašnje i spoljnopolitičko pitanje za Srbiju – Kosovo i Metohija. Identitetska bliskost sa Rusijom i podrška ove države po pitanju Kosova i Metohije, te sve bliži odnosi sa Kinom, opredeljuju Srbiju za vojnu neutralnost, kao i identifikacija vodećih država članica NATO-a kao glavnih zagovarača nezavisnosti Kosova.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Srbija, Rusija, strategija, spoljna politika, Kosovo i Metohija, vojna neutralnost, Serbia, Russia, strategy, foreign policy, Kosovo and Metohija, military neutrality.
Institutional centre: Centre for sociological research and anthropological research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 05 Jul 2022 15:11
Last Modified: 05 Jul 2022 15:11
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/977

Actions (login required)

View Item View Item