O (ne)dovoljnom razlogu za egzistenciju Boga u novovekovnoj filozofiji

Milidrag, Predrag R. (2012) O (ne)dovoljnom razlogu za egzistenciju Boga u novovekovnoj filozofiji. In: Srpski jezik, književnost, umetnost : zbornik radova sa VI međunarodnog naučnog skupa održanog na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, (28-29. X 2011). Knj. 2, Bog. Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac, pp. 157-168. ISBN 978-86-85991-43-1

[img] Text
PMilidrag_O_(ne)dovoljnom_razlogu_za_egzistenciju_Boga.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (268kB)

Abstract

Članak analizira uzroke koji su doveli do nestanka koncepta Boga u novovekovnoj filozofiji. Kao ključni momenat u tom procesu vidi se Dekartovo razumevanje suštine Boga kao beskonačne moći, tj. kao tvorca i samih večnih istina, te zasnivanje filozofije na empirijskom subjektu. Posledica toga je dvojaka: razumevanje slobode čoveka kao mogućnosti neograničenog samoodređenja i potreba za dokazima za egzistenciju Boga u metafizici. Kod Kanta Bog postaje samo postulat praktičkog uma, a rezultat celog procesa jeste nihilizam koji vrhuni u Marksovom pojmu revolucije. U poslednjem delu rada pokazuje se mogućnost jednog nemetafizičkog/postmetafizičkog puta razumevanja kod Dekarta i ukazuje na Paskalovu kritiku Dekarta i filozofskog pojma Boga.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Toma Akvinski, Dekart, princip neprotivrečnosti, sloboda volje, nihilizam, Paskal, postmetafizičko mišljenje, Thomas Aquinas, Descartes, principle of non contradiction, free will, nihilism, Pascal, post-metaphysical thinking.
Institutional centre: Centre for philosophy
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 25 Jul 2022 17:28
Last Modified: 25 Jul 2022 17:28
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/994

Actions (login required)

View Item View Item