Zaštita prava radnika u uslovima globalizacije - značaj međunarodnih okvirnih kolektivnih sporazuma

Stojković-Zlatanović, Sanja N. and Sovilj, Ranko P. (2017) Zaštita prava radnika u uslovima globalizacije - značaj međunarodnih okvirnih kolektivnih sporazuma. In: Globalizacija i glokalizacija: međunarodni tematski zbornik = Globalization & Glocalization: Thematic Collection of Papers of International Significance = Globalizacija i glokalizacija: meždunarodnyj tematičeskij sbornik. Srpsko sociološko društvo : Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini : Institut za političke studije, Kosovska Mitrovica ; Beograd, pp. 833-842. ISBN 978-86-6349-083-3 (FFKM) ; 978-8681319-11-6 (SSD) ; 97886-7419-297-9 (IPS)

[img] Text
RSovilj_SStojkovicZlatanovic_Zastita_prava_radnika_2017.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (256kB)

Abstract

Multinacionalne kompanije predstavljaju ključne aktere globalizacije, gde one u želji da povećaju konkurentnost svojih proizvoda i osiguraju poziciju na svetskom tržištu u uslovima globalizacije indirektno određuju položaj radnika, odnosno utiču na njihove uslove rada i života. U uslovima promovisanja socijalne odgovornosti multinacionalnih kompanija, u radu se analiziraju uloga i značaj zaključivanja međunarodnih okvirnih kolektivnih sporazuma u kontekstu osiguranja i zaštite osnovnih prava radnika. Da li multinacionalne kompanije mogu i da li degra- diraju radne standarde u zemlji domaćinu, kao i zašto izmeštaju deo svoje proizvodnje u druge drža- ve pitanja su od značaja za utvrđivanje položaja radnika, i u vezi s tim, utvrđivanja radnopravnih instrumenata kojima se mogu ublažiti (negativne) posledice globalizacije i multinacionalnih kompanija kao njenog sastavnog dela. Odgovorom na postavljena istraživačka pitanja, cilj rada je da se ukaže na nove instrumente globalne politike sindikata da u uslovima "krize" sindikalnog organizovanja i delovanja, naročito zemalja u razvoju, osiguraju zaštitu prava radnika.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: globalizacija, multinacionalne kompanije, međunarodni okvirni kolektivni sporazumi, zaštita prava radnika,globalization, multinational companies, International Framework Agreements, protec- tion of workers' rights
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 07 Sep 2019 20:56
Last Modified: 07 Sep 2019 20:56
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/222

Actions (login required)

View Item View Item