Modeli upravljanja operativnim rizikom u investicionim društvima u procesu evropskih integracija Republike Srbije

Sovilj, Ranko and Stojković-Zlatanović, Sanja (2018) Modeli upravljanja operativnim rizikom u investicionim društvima u procesu evropskih integracija Republike Srbije. Megatrend revija = Megatrend Review, 15 (2). pp. 1-16. ISSN 1820-3159 (Print) 2560-3329 (Online)

[img] Text
RSovilj_SStojkovicZlatanovic_Megatrend_2018.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (440kB)

Abstract

Kao odgovor na finansijsku krizu koja je pogodila svet 2007. godine, usvojena je brojna međunarodna regulativa koja ima za cilj unapređenje sposobnosti finansijskog sektora da apsorbuje gubitke koji proizlaze iz ekonomskih i finansijskih stresnih situacija, nastojeći da smanje rizik prelivanja krize iz finansijskog sektora u realnu ekonomiju. Autor u radu nastoji da ukaže na potrebu i značaj uvođenja novih rešenja, predloženih Bazel III standardima i direktivama EU. Primena predloženih rešenja, kao opšteg modela upravljanja operativnim rizicima u investicionim društvima, zasnovanih na kvalitativnim i kvantitativnim rešenjima, treba da omogući investicionim društvima opstanak na tržištu kapitala, njihov dalji razvoj i konkurentnost na svetskom tržištu kapitala. Stoga se u radu ukazuje na značaj ranog uočavanja i prepoznavanja operativnih rizika u investicionim društvima, kao i na razvijanje različitih modela upravljanja operativnim rizicima.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: investiciono društvo, operativni rizici, upravljanje operativnim rizicima, Bazel standardi, investment firm, operational risk, operational risk management, Basel standards
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 07 Sep 2019 20:25
Last Modified: 07 Sep 2019 20:25
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/223

Actions (login required)

View Item View Item