Radnopravne posledice surogat materinstva

Stojković-Zlatanović, Sanja (2018) Radnopravne posledice surogat materinstva. Teme : časopis za društvenu teoriju i praksu, 42 (1). pp. 225-243. ISSN 0353-7919 (print) ; 1820-7804(online)

[img] Text
SStojkovicZlatanovic_Teme_2018.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (679kB)

Abstract

Regulisanje surogat materinstva podrazumeva i razmatranje pitanja posledica koje surogat materinstvo može proizvesti u odnosu na radnopravni položaj surogat majke i nameravane majke. U radu je, nakon određivanja pojma i vrsta surogat materinstva, dat pregled rešenja u nekim državama u kojima je predmetno pitanje uređeno posebnim zakonom. Nedavni slučajevi pokrenuti i okončani pred Evropskim sudom pravde govore u prilog neophodnosti regulisanja ove oblasti i zaštite statusa zaposlenih žena u vezi sa surogat materinstvom. Pravo na plaćeno odsustvo vezano za materinstvo, uključujući i prateća prava iz zdravstvenog osiguranja, treba priznati kako surogat tako i nameravanoj majci, uzimajući u obzir njihove potrebe. Cilj je zaštita psihičkog i fizičkog zdravlja, kao i prava na porodični život u okvirima ostvarivanja prava na rad.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: surogat materinstvo, praksa Evropskog suda pravde, radnopravne posledice, zaštita materinstva, ostvarivanje prava na rad, surrogate motherhood, case law of European Court of Justice, labour law implications, motherhood protection, right to decent work
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 07 Sep 2019 20:28
Last Modified: 07 Sep 2019 20:28
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/229

Actions (login required)

View Item View Item