Pravne dileme moždane smrti trudne žene - slučaj Marlise Munjoz

Drljača, Jagoda (2020) Pravne dileme moždane smrti trudne žene - slučaj Marlise Munjoz. Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 92 (2). pp. 208-227. ISSN 0017-0933 eISSN 2683-5967

[img] Text
JD_Glasnik_AKV_2020_2.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (436kB)

Abstract

Predmet ovog članka predstavlja slučaj koji se desio 2013. godine u Teksasu, a koji je izazvao veliku polemiku medicinske i pravne struke i uzburkao javnost. Marlisa Munjoz, četrnaest nedelja trudna, doživela je masivnu plućnu emboliju koja je rezultirala moždanom smrću. Marlisina volja je bila da je u slučaju ireverzibilnog oštećenja mozga lekari veštački ne održavaju. Uprkos Marlisinoj volji koju je izneo njen suprug Erik, a potvrdili njeni roditelji, lekari su odlučili da je zbog trudnoće veštački održavaju do porođaja, odnosno dok je fetus vitalan. Uporište za ovakvu odluku su našli u Zakonu o izjavama datim unapred države Teksas (TADA). Osnovni problem ovako postavljenog propisa i tumačenja jeste kolizija prava individue koja je donela odluku o svom telesnom integritetu i prava fetusa da se i dalje razvija. U ovom slučaju nisu uzete u obzir ni moždane anomalije i oštećenja koje bi pretrpeo fetus koji bi se razvijao od četrnaeste nedelje u uslovima višemesečnog veštačkog održavanja moždano mrtve majke. Cilj istraživanja je da se analiziraju izjave date unapred, da li propisi derogiraju volju lica kada se radi o trudnoj ženi, (ne)opravdanost derogiranja, sa posebnim osvrtom na sporni TADA. U zaključnim razmatranjima analiziraćemo koje se pravne i etičke dileme otvaraju u ovim slučajevima.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: moždana smrt; izjave date unapred; trudnica; dostojanstvena smrt; Zakon o izjavama datim unapred države Teksas (TADA); brain death, advance directives, pregnant woman, dignified death, Texas Advance Directives Act (TADA)
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Oct 2020 08:55
Last Modified: 20 Oct 2020 08:55
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/346

Actions (login required)

View Item View Item